Истината ни прави свободни

сряда, 28 септември 2011 г.

Чудото на Първия учебен ден

Нямате си представа какво чудо стана при откриването на Новата учебна година в нашето българско училище „Нов Живот” в Чикаго! Може и да не вярвата в чудеса, но сега, като чуете истината, няма как да не повярвате.

Представяте ли си следната картина...

Удря, бие или звъни, приемете го според вашия вкус, Негово Величество Първият Звънец! При нас Първият звънец е Четвърти. Не, това не е чудото... Четвърти е защото училището ни е на 4 години, но винаги Първият звънец си е първи, и звънът му е тъй мощен и красив, че учениците ни с летящ старт политат към учебните стаи...

Но не-е-е! Този път всички бяха предупредени да задържат малко на старта!

Имаше и втори главен герой в Първата картина на Първото действие от нашата Нова учебна година. Беше едно свежо и красиво, изваяно и изписано медно менче, окичено по стар български народен обичай със здравец и босилек... И това безстрашно Менче, заради тази наша Нова учебна година, току-що бе прелетяло през планини и океански простори 8 352 (осем хиляди триста петдесет и два!) километра – от България до Чикаго, само и само за да лиснат от него свежата кристална водица от Мичиган пред нозете на стариращите наши юначни момчета и момичета в своята Нова учебна година!

Е, не е ли това истинско чудо? И геройство даже от страна на нашето скъпо гостенче - менче, което става чикагски жител, беше записано като член на нашето училище и отсега-нататък ще стои на много почтено място в една от нашите стаи...

Михаела, Самуил и Венцислав, тримата господари на сцената, които бяха водещите на блестящия концерт, който учителите и учениците сами си направиха за новото начало, свършиха заедно с крилатото менче тайнственото водно свещенодействие за да им вървят на всички - всички училищни предмети! Като по вода!

Не знам дали и вие бяхте на нашето тържество в Дес Плейнс, където на едно много лесно място се намира нашето училище „Нов Живот”. Улицата е голяма и позната на всички – Октън, номерът е 1480 и се вижда отдалече... И паркингът ни е удобен и върши много добра работа за колите на всички родители... Но ако не сте били – пропуснали сте нашата специална и единствена по вкус питка с мед! Догодина се дръжте по-близко до нас и няма да сбъркате.

Пропуснали сте и словото на осмокласника Венци, който понапълни очите на всички ни със спотайвани сълзици, когато ни припомни

„България, любима и копняна,
България, единствена страна,
С най-гордата осанка на Балкана,
С най-свидната Тракийска низина,
България, разкъсвана, нещастна,
Измъчена понякога страна,
Но винаги оставаща си Наша
Най-хубава Родина на света!”

Беше и ще остане за всички ни, които бяхме там незаличима картина, скътана в сърцата на тези, които са я видели. Ще я помним, ще я предадем и на всички, с които живеем и дружим в Чикаго и навсякъде докъдето можем да отидем!

Откриването на Българската учебна година в БУ„Нов живот” беше мило и тържествено. Българският трикольор, балони в бяло, зелено и червено, прекрасни цветя и ленти украсяваха залата, където се състоя празненството.

Директорката на училището Хриска Перфанова поздрави всички с добре дошли и благодари на родителите, които помогнаха този ден да остане наистина незабравим за всички нас. След химна на България децата запяха Вазовото „Аз съм българче”. Най-младата бодра гвардия бе поздравена с песента „Първокласник”. А те, млади, но не и зелени, също се отличиха.

Алекса ни каза, досущ като малка звездичка от сцената:

„Българско училище любимо
Към тебе се стремя.
Щастлив съм аз, че теб те има
на нашата земя”.

А Виктор се провикна от сърце:

Здравей, училище любимо
Запей, звънче, със ясен глас!
Пораснах в детската градина,
а днес съм вече в първи клас.

Второкласниците Мария, Дани, Матю и Сюзи дадоха съвети на малките първолаци: да стават сутрин раничко, да оставят куклите и играта на войници, да учат своите уроци...

На сцената оживяха любими герои от детски вълшебни приказки. С прекрасни костюми бе представена Пепеляшка (Мария), Пипи Дългото Чорапче (Никол), Червената шапчица(Ани). Децата трябавше да разпознаят по костюмите всички герои. Можеше да им завиди дори Шерлок Холмс: разкриха ги до един!

Беше забавно и неповторимо изживяване.

„На добър час” пожела на този пъстър и красив рояк български ученици Хриска Перфанова, след нея и всички пораснали, които се юрнаха и те към училищните стаи, но навреме се усетиха, че не са вече с панделки, а мнозина вече имат и мустаци...

Е, освен прелетялото от България до Чикаго цели 8 352 километра медно менче не сме ли свидетели и на второ чудо? Чудото на първия учебен ден!?

Дежурен репортер,
Първа Българска Училищна Редакция "Нов Живот"
Чикаго
САЩ


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ