Истината ни прави свободни

събота, 12 ноември 2011 г.

Алма ù матер!

Взаимствано от Фейсбук-страницата на Нелко Начев. Публикува се във връзка с невероятното награждаване на Христо Стоичков-Мамата с титлата "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет "Паисий Халендарски" не за заслуги в нàуката, а направо с главоломния мотив, именно, представете си, щото бил издействал пари от Батман Бойко за строежа на спортна зала в ПУ! Представяте ли си, един вид Мамата си е купил тая титла, и то не със свои, ами с нашите пари; това ако не се казва скандал от класа, какво друго може да може да е нещо подобно?! И никой не се посвени да каже за какво са му били дали титлата!!!

Моя милост сподели тази снимка на своята Фейсбук-страница и остави там следния кратък коментарец:

Алма ù матер! е велика находка! Ще се запомни и ще се запише със златни букви в историята на "академичната общност", именуваща се "ПУ". Поздравления! Веднага взаимствам при запазването на авторството.

Прочее, кой измисли тоя шедьовър? Моля, нека сам да си признае или го наклеветете: все още нямаме нобелист-българин, а може да е отсъдено тъкмо той да ни реваншира пред целия свят - на полето на литературата...

А ето сега и два от най-изразителните коментари под снимката на оригиналното й място:

Anjelika Tzokova: До сега само ми беше гадно, че все още им живея тук... сега вече ме е и срам. Ега ти чалгата!

Iasen Pandev: "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!": дерзайте, а не ридайте!

Това и много други прелюбопитни неща пишат възмутените граждани; моя милост не се стърпя и добави там и следния коментар:

Грандиозно! Велико! Имам предвид шедьовъра "Алма ù матер"! А иначе историята ще запомни тоя гаф от класа!

Пловдивският университет, след като записа за своя доцент Алексей Петров-Трактора и още една плеада такива подобни на него, тоя път, с извинение, направо се... осра (в нравствения смисъл на думата), като се подмаза по тоя грозен начин на първия приятел на Вожда-мъжкар Боко.

Срам и резил! Позор! В Търновския университет имаха доблестта да се противопоставят на предложението риският диктатор Путин да стане "Доктор хонорис кауза", ала в това комунистическо блато, именуващо се "ПУ", никой нема доблестта да протестира.

И ето, станаха за посмешище!

От днес какво означава "ПУ"? Как какво, ами ето това, което човек казва, като се сблъска с нещо грозно, мръсно, гнусно; казва: "Пу, пу, пу!" и бяга по-далече...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ