Истината ни прави свободни

понеделник, 9 април 2012 г.

Пример за това колко страшна е атеистичната бездуховност: същинска пустиня е тя!

В навечерието на страстната седмица Христо Блажев, блогър, млад човек и "професионален читател", както сам се определя, е счел за необходимо да напише във Фейсбук едно твърде патетично, любопитно и показателно заради невероятната си наивност (да не употребя друга, по-точна, ала обидна дума дума!) възвание срещу вярата и вярващите в Бога хора; получила се е не по-малко показателна дискусия; по-долу публикувам изказването на Хр.Блажев, а под него и мой кратък коментар, който нямам възможност да публикувам във самата дискусия във Фейсбук; ето:

До всичките ми вярващи приятели, особено тези, които взимат библията насериозно и са убедени буквално, че Иисус е физически умрял и после възкръснал (о, любима Z-та световна война).

В следващата седмица нямам ни най-малко намерение да съм мирен и добър по отношение на вашите убеждения и празнични душетрептения. Векове наред църквата ефективно се е разправяла по най-брутален начин с всеки, който поставя тази измишльотина под въпрос, затова е абсурдно да се поставя като морално укоримо сегашното щастливо положение да мога да се гъбаркам с нея и догмите й.

Ииус не е възкръснал - прочетете си сами евангелията и вижте купищата разминавания между анонимните автори (имената са сложени наслуки, приятели), които десетки години по-късно (!) записват на гръцки устни свидетелски показания на селяни, говорещи арамейски, които са чули историята от приятел, който я е чул от приятел и т.н., спомняте си разваления телефон. Няма нито едно истинско доказателство, че това събитие се е случило. Нито едно. Примирете се.

Но да не се отклонявам, има да пиша доста за тези неща. Уважавам Великден само и единствено като семеен празник и удобен момент да си почина от работната суетня. И сериозно - чукането на боядисани яйца как си го навързвате с тайнството на хипотетичното възкресение?!

На горната заявка за дискусия, която, както казах, по-нататък се е разгоряла (до този момент има повече от 100 коментара!), и при това е една крайно многозначителна, моя милост, разбира се, нямаше начин на не напише ето това, та да сипне малко масълце в в самата дискусия:

На мен лично ми се струва и все повече се убеждавам, че с атеисти да се спори за Божиите тайнства е абсолютно лишено от смисъл, понеже на атеиста просто му е ампутирано чувството, което е потребно, за да се постигне величавият духовен смисъл на тия тайнства.

Но има още едно основание да не се налага да се спори с атеисти: защото самите атеисти така хубаво показнат скудоумието си, излагайки "аргументацията" си, че просто е грехота човек с разумни аргументи да се опитва с нещо да разваля това тържество на скудоумието. Ето затова изпитах невероятно наслаждение като изчетох написаното от г-н Блажев; тоя път сякаш е надминал самия себе си! Браво! Възхитен съм направо! Велико! Такива "аргументи" дава, че направо е възхитителна нелепостта им; човек просто трябва да й се любува, нищо повече.

Тъй че в случая трябва да се водим ето от тази максима: няма по-голям враг на атеистичното скудоумие от самото него; това, което то самото може да си направи, никой друг не може да му го направи; съсипващи са "аргументите" Ви тоя път, драги г-н Блажев! Наистина се възхитих, страхотно е всичко, дето сте го написал. Даже децата в детските градини разбират по-добре смисъла на тия велики религиозни тайнства, ала Вие лично не можете, не Ви се удава, и поради това всичко, което сте напила, издава тоя Ваш недъг. Иска се друга настройка на душата и духа, за да се докоснете до тях, ала ето, не успявате.

Но за сметка на това си личи колко е потребна на душата Ви тази велика Истина, що се съдържа в религията и вярата; голяма духовна жажда изпитва душата Ви; затуй и четете книги като бесен, ала духът Ви все не успява да се добере до същинското духовно съдържание, до съкровената истина на нещата; четете, работете, търсете, аз имам надежда, че един ден черупката, в която е обвита душата Ви, ще се счупи и духът Ви най-накрая ще постигне свободата си; страшна е атеистичната бездуховност, същинска пустиня е тя, а голяма жажда Ви мъчи, личи си с просто око.

Дерзайте! Ала мъките ви са ужасни, моите съчувствия! Но имам и една молба, понеже Ви ценя: възпирайте се отвреме-навреме, въздържайте се да пишете глупостите, които Ви идват на ума, само ще спечелите от това, та да престанете да се излагате чак толкова. Давам Ви тоя съвет, защото на моменти ми е мъчно за Вас. Това исках да Ви кажа! Приятно прекарване на страстната седмица и на великденските празници!

Добавка, която написах по-късно: Най-интересното ми е, че г-н Блажев е нещо като "ходеща енциклопедия" на всички до една догми на т.н. "научен атеизъм" на комунизма; няма нито една догма, която това момче да не е възприело, което наистина е равностойно на чудо! Да, понеже е млад човек, аз не мога другояче да изтълкувам този феномен. Изглежда в него се е вселила душата на някакъв атеистичен пропагандатор на комунизма от най-ранните му години, от 30-те години на сталински СССР, това момче е получило такава една душа, поради което и неспирно бълва всички до една догми и простотии на същия този пропагандистки агитпроповски "научен атеизъм" на комунистическото мракобесие спрямо религията и духовността...


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Анонимен каза...

Призивите ви към цензура не са твърде приятни, Грънчаров. Честно.

Христо Блажев каза...

Благодаря ви за всяка дума, Вашата оценка ме прави неимоверно щастлив. И не се притеснявайте за жадната ми за Истина и Вяра душа, тя ще се оправи някакси :)

Анонимен каза...

Грънчаров Ангел,то този атеизъм идва на първо място от седемте начални годинки,после от църковните безбожници и чак тогава от комунистическата пропаганда,която по между другото е водеща и залява фейсбук.А фейзбук е най модерното превъплащение на сатъната,на мен ми действа много зле на стомашночревният тракт,непоносимо зле.
Битието определя съзнанието (казано на просто му да бъдеш прасе).Иначе Божите приказки написани в Библията са много лесни за разбиране,само трябва да можеш да мислиш,нищо повече,жива логика!А,и да имаш очи да видиш,да можеш и да чуваш също помага!Та те така.
Румен бърцов

Анонимен каза...

И "модерният човек" със супер високотехнологичният си прогрес е толкова регресирал умствено,че е по зле от бълха,еда проста бълха,а да не говорим за плъх.Та много съм съгласен с теб,да се чудич как някой успяват да открият вратата на дома си и не се загубват,чудна работа!
"Аз виждам образа, но моето въображение не може да ми нарисува художника на този образ. Виждам часовника, но не мога да си представя часовникаря. Човешкият ум не е в състояние да си представи четирите измерения. Как може тогава да си представи Бога, пред Когото хилядите години и хилядите измерения са като едно?"-Алберт Айнщайн
Много си го харесвам този музикант!
Румен Бърцов

Кръстник Дроселмайер каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
nik666 каза...

Гнусотия.

Абонамент за списание ИДЕИ