Истината ни прави свободни

петък, 25 май 2012 г.

В областта на знанието за човешките и духовните "неща" споделянето и общуването е жизнено необходимо

Получих тази сутрин интересно писмо от интересен и талантлив млад човек, момиче, което проявява интерес към някои мои инициативи; позволявам си, с оглед на това, че и други могат да се заинтересуват от същото, да публикувам както полученото писмо, така и моят отговор, запазвайки, разбира се, нейната анонимност:

Здравейте Г-н Грънчаров,

казвам се М. Н. и току-що завърших Класическата гимназия в София. Предстои ми свободна година, като след това вярвам, че ще продължа образованието си в някой от най-добрите университети от световен мащаб. Целта ми е Харвард.

Пиша Ви, тъй като попаднах на блога Ви и имам огромен интерес да науча повече за курсовете, които предлагате - кога се провеждат, каква е цената и пр. Нещо повече - бих се интересувала от Ваше потенциално менторство в областта на Психологията и Философията, първата от които представлява най-голям интерес за мен.

В допълнение към по-горното описание за себе си ще добавя, че преди месец защитих дипломна работа във философския факултет на СУ с пълно отличие. Занимавам се дългогодишно на професионално ниво с неформално образование и доброволчество, развивайки разнообразни младежки дейности чрез създадената от мен организация. В последните 6 месеца дори преподавах извънкласни дейности на ученици от 2, 6 и 7 клас като част от програмата на МОМН за неформално образование "Успех".

Вашата дейност и научен подход много ми допадат и искрено се надявам да получа отговор от Вас. :)

Поздрави и усмивки!

М. Н.

Здравейте, М.,

Благодаря за писмото и за интереса към моята дейност! Запознах се с инициативите, в които участвате и искам да Ви кажа, че съм силно впечатлен: радващо е, че има млади хора като Вас! А ето сега искам да Ви пиша и по останалите моменти от писмото, в частност, да отговоря на въпросите Ви.

Чудесно е, че имате амбицията да продължите образованието си в някой от най-добрите университети в света, примерно в Харвард. Нищо не може да замени образованието в чужбина, понеже само то може да разчупи културната рамка и да разшири неимоверно оптиката, през която човек гледа на нещата, именно да разшири неговия духовен хоризонт. Приобщаването към ценностите на общата човешка култура и духовност чрез обучението в елитен световен университет, убеден съм, ще Ви обогати така, както нищо друго не би могло. Желая Ви да се сбъднат Вашите мечти за бъдещето!

Що се отнася до моите индивидуални и групови курсове по-подробно можете да се запознаете в блога на Центъра за развитие на личността •HUMANUS•, а също така и в моя основен образователен блог, който съм нарекъл СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ. Тъй като вече много години се занимавам с тия инициативи и дейности, блоговете ми са претрупани с информация, в тях можете да намерите и почти всичките ми книги и учебни помагала, достъпни също и онлайн. Ако нещо Ви затрудни, питайте, с удоволствие ще Ви отговоря. Разбира се, според интересите Ви, можем съвместно да подготвим и тематиката на съвсем нови курсове, които с удоволствие ще разработя и предложа.

Имам усещането, изхождайки от Вашето писмо, че имаме сходни и близки интереси: още от студентските си години основният ми интерес е бил към психологията и философия, а първата ми книга беше със заглавие ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА: ПСИХОЛОГИЯ, която вече има 4 издания (като книги, именно на хартия). Мисля, че мога да Ви бъда полезен в тази област, още повече, че прилагам един по-различен от общоприетия в наше време подход: опитах се да развивам една философска психология, т.е. психологията я възприемам като органична част от философския духовен свят. Ще се радвам да мога да съм Ви полезен в тази област и ще ми е приятно да обменяме мисли и да общуваме. Прочее, общувам по този начин с много талантливи и интересни млади хора, мои ученици, някои от тях вече студенти, тъй че се лаская от мисълта, че около мен има вече нещо като "школа" в оня класически, платонов смисъл на думата; с течение на времето бихте могла да се запознаете и с тях, понеже в тази област, в областта на знанието за "човешките неща", споделянето и общуването в подобни общности е жизнено необходимо за всеки търсещ истината човек.

Накрая искам да Ви информирам за една иницитива на нашия Център, именно издаването на списание ИДЕИ, на което имам честта да съм главен редактор; то съществува вече 4-та година и около списанието също има един интелектуален кръжец, състоящ се от негови автори и най-горещи читатели - и почитатели. Бихте могли да се включите, да ни изпращате за публикация свои текстове, изобщо да си сътрудничим както намерим за добре или за полезно. Несъмнено се нуждае от подсилване психологическата секция в списание ИДЕИ, тъй като имаме амбицията то да дава трибуна на всички, на всякакъв вид или род идеи.

Това е в основни линии. Ако нещо друго Ви интересува, попитайте, непременно ще Ви отговоря.

С поздрав: Ангел Грънчаров


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

натурална козметика каза...

Доста добре е , че преди месец си защитил дипломна работа във философския факултет на СУ с пълно отличие. Това ще донесе за доста + Поздравления и успехи

Абонамент за списание ИДЕИ