Истината ни прави свободни

събота, 19 май 2012 г.

Пушете яко, никотинът стимулира умствения процес, ако не пушите ще оглупеете!

На едно място прочетох такова прочувствено слово за ползата от пушенето на цигари (и респективно: за вредата, за огромния риск, който поемат непушачите като не пушат!), че нямах друга възможност освен освен да възкликна ето така:

Тюх, да му се не види, що отказах аз цигарите преди 4 години вече?! Толкова ползи да изпусна! Аз се чудя защо здравето ми се развали откак махнах цигарите, а то ето за какво било. Дали да не пропушвам пак? Само паричното съображение ме възпира, ама пък нима е допустимо човек да мисли за пари когато става въпрос за здравето му? :-)

Значи науката доказва, че човек трябва да пуши колкото се може повече! Ето че най-сетне имаме наука, от която да усетим известна полза и ние, обикновените хора. А ето сега и цялата поредица от тия бляскави ползи и предимства, които пушачите имат пред непушачите - и също така вредите за здравето, което поемат глупавите и оглупяващите постоянно непушачи като са се подложили на риска да не пушат, сиреч, да не се ползват от благотворното въздействие върху организма на балсама, наречен никотин:

Пушенето е физиологически необходим за организма на човек процес. Никотинът убива 36 вида микроби, като от тях 8 са вредни. Под действието на никотина първи загиват старите и слаби мозъчни клетки. Смолистите вещества, които се отлагат при пушенето по вътрешните стени на белия дроб затрудняват достъпа на въздух до алвеолите с което принуждават организма да увеличи благотворно притока на кръв в белия дроб.

Без пушене аналогичен ефект може да се получи само с интензивни занимания със спорт и сложни дихателни упражнения. Сам по себе си процеса на всмукване на дима и особено пушаческата кашлица се явяват естествена и необходима дихателна гимнастика.

Непушачът преждевременно износва своят организъм, работейки без почивка за цигара. А никотинът убива конят в човека. Паленето на цигара помага в профилактиката на сериозните психически разстройства. Пушещите се отвличат от производствените проблеми, шегуват се и се забавляват. Всяка усмивка продължава живота на човека с минута, а всяка цигара го съкращава с 3 минути. Тоест за всяка изпушена цигара, ако се усмихне човек 3 пъти и митическата вреда от никотина ще спадне на нула. Освен това временният недостиг на кислород, по време на пушенето кара мозъка след изпушването на цигарата да работи с удвоена ефективност.

Това, естествено, не важи за непушачите, чиито мислителни способности намаляват експоненциално заради монотонната работа и кислородното пренасищане.

И така нататък. Автор на тая реч за благотворния ефект на никотина върху човешкия организъм е Maxim Velkov. Съветвам ви да прочетете панегирика му докрая... В коментарите някои читатели отбелязват, че ако човек пуши, доживява в накои случаи до преклонна старост, което е поредното доказателство за това, че пушенето изобщо не е вредно...


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ