Истината ни прави свободни

четвъртък, 24 май 2012 г.

Една полезна за бъдещите хора книга, съхраняваща паметта за миналото и настоящето на китното градче Долна баня

Излезе от печат в съвсем бутиков тираж една нова книга за Долна баня - с автор Георги Гаджанов, 80-годишен местен краевед, пенсионер; той издава книгата (в обем 252 страници) със собствени скромни средства колкото да я подари на библиотеки и читалища. Разбира се, никой не се намери да го подкрепи, нито властта в Долна баня, нито бизнесмени, нито кооперации. Подкрепих го аз, като съвсем безвъзмездно подготвих книгата му за печат; подкрепи го библиотекарката в Долна баня, която му съдейства за прехвърлянето на книгата на компютър. Книгата има много снимки, над 300, и е сборник, съставен от различни текстове, и исторически, и публицистични, и фактологически, сиреч, документални.

За бъдещите хора такива книги ще са много полезни, защото съхраняват памет за отдавна живелите, но още незабравени хора, а също и за събития, които официалната история не помни или игнорира.

Подкрепих този човек, авторът, въпреки че с него имаме коренно различни политически убеждения и ценности, той е лявоориентиран, цял живот и бил активист и функционер на БКП-БСП, моя милост не споделя изобщо лявата мъгла, аз съм дясномислещ човек. Но счетох, че си заслужава за нашата родна и обща Долна баня да потиснем взаимната си политическа антипатия и да направим едно полезно и добродетелно дело. Ето, оказва се, и такива явления са възможни в нашия съвременен български живот.

Прочее, ако някой случайно се заинтересува от книгата, нека да заповяда, да пише, ще му помогна да си я купи и достави. Цената е 10 лева, от които 7.50 са производствените разходи по отпечатването (книгите в съвсем малък тираж са по-скъпи като производство), а останалите са средства по изпращането й по пощата. Моя милост е "издателят" или "издателството". Впрочем, в книгата има изключително интересни текстове, които и мен ме поразиха, примерно за разни събития около Долна баня по турско време (примерно, изненадах се, не знаех, че родното ми място тогава, за да се защити от разбойници, е било принудено да се огради с висока стена, която съвместно са изградили и българи, и турци), а също и, да речем, фактите около историята за привързаността на Димчо Дебелянов и Николай Лилиев към Долна баня.

Това е. Считам, че е достатъчно като "реклама". Ако пък някой по-състоятелен човек рече да подкрепи едно такова краеведско дело, та да издадем книгата в по-голям тираж, нека също да не изпитва скрупули, да се обади, помощта му ще се приеме с благодарност. Стига изобщо да има такива хора все още...


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ