Истината ни прави свободни

понеделник, 15 октомври 2012 г.

Без Божията подкрепа и вдъхновение човек нищо особено не може да постигне!

Тази нощ, току-що установявам, съм получил на имейла едно писмо, което като го прочетох силно ме развълнува; ето, споделям вълнението си с вас, читателите на този блог - понеже написаното в писмото съдържа една читателска оценка на самия блог:

"Здравейте, г-н Грънчаров,

От много време не съм Ви се обаждал, но то не е защото съм обърнал гръб на всичко онова, което правите, а тъй като бях в тежък период. Имах много проблеми, но вече, слава Богу, сякаш вече успях да стъпя на здрава почва. И на нас, българите, работещи в далечни страни, съвсем не ни е леко, напротив, понякога много ни е тежко. През цялото това време, през тия месеци, в които трябваше да се боря за оцеляване, Вашият блог беше за мен една морална опора. Не можете да си представите колко голямо значение за мен има Вашият блог: съзнанието, че Ви има, че стоите неотменно до мисията си, че сте твърд и непоклатим, че устоявате толкова време, че излъчвате една сила на духа, че издържате толкова трудности и сякаш ставате още по-силен - всичко това ме възхищава, за всичко това Ви се покланям! И се улавям отвреме-навреме да си мисля, че това, което сте, не може да е случайно, че Вас явно Бог Ви подкрепя защото имате нечовешка сила: толкова блогове умряха, изчезнаха, а ето Вие продължавате да стоите твърд като скала!

Аз това си го обяснявам само по един начин, именно че Бог Ви дава тая сила, той стои зад Вашата кауза, което именно е възхитително! Не мога да изразя какво чувствам, ето искам само да ви кажа, че не бива да си мислите, че сте сам, Вас Ви четат страшно много хора по целия свят, въздействието на Вашите думи върху тях и върху техните души е огромно! Продължавайте все така, бъдете все така твърд и непоколебим в битката с пошлостите, за толкова възвишената мисия за образованието и възпитанието на младежта. Никога не се отчайвайте понеже Бог Ви подкрепя, аз така си обяснявам този факт, че Ви има и че устоявате толкова години. Без Божията подкрепа и вдъхновение човек нищо особено не може да постигне. Вие ги имате, което показва, че правите нещо наистина голямо, което ще остане за вековете.

Е, нека некадърниците, нека противниците Ви да беснеят, нека да се мъчат да Ви уволняват и тормозят. Да знаят обаче тези мизерници, че са безсилни, защото Духът и Бог са зад Вас, а пък Духът и Бог са самата мощ, както сам пишете толкова често. Стоя изцяло зад всяка Ваша дума, чудесно е, че така ясно и умело успявате да изразите ония мисли, които витаят и в моята душа!

Сега като се посъвзех от проблемите си искам също така да си поръчам няколко от Вашите книги. Искам да бъдат тук с мен, аз иначе много съм се ровил в техните онлайн-издания, но сега искам да ги имам и иначе, пък ми се ще и да окажа малка подкрепа на Вашата издателска дейност. Моля също така да ми изпратите и последните 4 книжки на списание ИДЕИ. Това, че и със списанието устоявате въпреки адските трудности, е същинско чудо, пак свидетелстващо за Божията подкрепа на Вашето благородно дело. Ето и адреса, на който да ги пратите: ...

Това е, желая Ви много здраве и все така смело и самоотвержено да продължавате да вървите по пътя на истината, доброто, мъдростта, човечността!

С най-дълбоко уважение: С.К."

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ