Истината ни прави свободни

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Честит да е и от мен празникът на незаспалите - потопени сред морето от дремлювци, от заспали, прозяващи се, сънуващи и хъркащи!

Честит празник, съвременни будители! Много, твърде много работа се е отворила, много хъркащ народ се е навъдил напоследък: иска се да хлопаме, да бием камбани, да ритаме ако трябва спящите, та да се събудят от непробудния си сън...

Честит да е и от мен празникът на незаспалите - потопени сред морето от заспали, прозяващи се, сънуващи и хъркащи! :-)

Незаспалият вече е потенциален будител според мен; щом не спи, той, в качеството си на буден, вече има шанса да буди заспалите. Малко от малко да вдига шум, да пристъпя наоколо, да отекват стъпките му по калдъръма, да дразни, да говори, да вика, да тропа - и, край, той пречи на заспалите да спят. А ако се захване съзнателно да ги буди, да ги дърпа, да ги скубе по косите, да крещи в ушите им - край, със съня им е свършено! Тази и задачата на тия, които имат право да се зоват "будители". Не да приспиват, а да будят е тяхната мисия.

Щом сме народ, който специално празнува деня на своите будители, това само доказва, че не само сега, а и отколе сме един народ, съставен предимно от спящи, от пристрастени към спането хора. Аз писах преди време доста неща по тия теми, ето едно такова място, където можете да прочетете мои размисли по повод на Деня на народните будители. Казал съм там каквото мисля, за да не се повтарям, вижте го, а пък днес, ако искате, съм на ваше разположение, да поговорим по повдигнатите теми, да подискутираме. Заслужава си според мен, това са важни въпроси, не знам според вас как е, но ми е любопитно да разбера. Затова призовавам да поговорим. Ако искате де, аз никого не мога да принудя към мислене или към разговаряне...

Та честит да е деня на будителите! Всеки сам може днес да се опита да реши за себе си поне ето този въпрос: аз на чия страна съм, на страната на будителите - или на страната на спящите? Или пък съм на страната на приспивателите? Щото има хора, които, противно на това, което правят будителите, се занимават с това със сладки приказки да приспиват природонасението, да го подтикват към съня, да го тикат към сънищата, бълнуването, хъркането и пр. У нас щом има толкова много спящи, явно има и твърде много приспиватели. Има и то най-вече там са те, цяла гилдия на медийните приспиватели. Занимават народа с дреболии, с простотии, отклоняват вниманието му от истински, от съдбовкато индивиди, било като граждани, било като българи. Битката между будители и приспиватели у нас тече с променлив успех, но сякаш приспивателите удържат непрекъсната победа.

Щото проклетите будители са и наши мъчители, а пък приспивателите са така любезни, мазни, от думите им тече такава упоителна сладост, че на човек мигом му се примрежват очите, придрямва му се, почва да се прозява и в един момент се захваща да се унася в най-блажен сън. Докато тия мъчители будителите са така неприятни: удрят сякаш по тенекета, крещят, викат, дразнят, бият камбани, дърпат заспалите по косите, навират косъм в носовете на спящите, та да ги пробудят, какъв кошмар, каква наглост, та нима, драги ми дами и господа, може да се издържи на този будителски терор?! Егати наглеците, не оставят хората да си поспят!!! Аман от будители, не щем будители, искаме да си поспим, да си посънуваме, да избягаме в пространството на бляновете, да се скрием от проблемите на тежката действителност и реалност!

Не оставят човека да си поспи - с какво право, ако ми позволите да попитам?! Я, гарсон, пусни Азиса! Донес сладка ракийчица - та да се отпуснат душите ни! Дай на виличката ми да забоде някое и друго сочно кебапче, от което капе мазнинка, мммм! Я да земем да му ударим едно страстно маане, а?! Стига с туй будене бе, че ще взема вече сопата! Ще ни будят те, кой ви е позволил да ни тормозите?! Мащайте се и по-далеко от тука, че знаете ли що може да ви се случи ако продължите да нахалствате?!

И тъй, въпреки всичко, честит да е празникът на будителите! Те да са живи и здрави, че без тях съвсем ще я втасаме! Виждате докъде сме довели работите. Не ми се приказва вече... Хубав ден ви желая! И също ви пожелавам: не спете чак толкоз, будете се! Будността е неотменната човешка участ. Бъдеще иде от "буден", сиреч, няма някакво особено бъдеще оня, който предимно спи. Бъдете човеци, които спят само по биологични, по физиологични причини. Такъв повелява да бъде за човека животът...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ