Истината ни прави свободни

вторник, 18 декември 2012 г.

Против държавния диктат в сферата на образованието и възпитанието на нашите деца!

Попадам тази сутрин на публикация по изключително важна тема и въпреки малкото време, с което разполагам, решавам да я препоръчам и на читателите на своя блог; излишно е да казвам, че изцяло подкрепям становището на автора, в случая на изказалия се, именно г-н Ст.Георгиев:


Изказване на Стоян Георгиев, председател на “Асоциация общество и ценности” по време на кръглата маса в Народното събрание на 12.12.2012 г.

Дами и господа,

През последните месеци станахме свидетели на истинско потъпкване на родителски права от страна на законодателни инициативи, като проекта на Закон за детето по-рано през тази година и последния проект на Закон за образованието, който вместо да върви в посока демократизация на учебния процес, затяга още повече обръча около българските родители и водещата им роля в процеса на вземане на решения по отношение отглеждането, възпитанието и образованието на собствените им деца.

Авторите на проекта стигнаха до една очевидна крайност, граничеща с престъпление, в чл. 344, 346, 347 да се наказват с глоби родителите, които избират да се грижат за децата си извън държавната система и рамките на институционалната грижа в предучилищна възраст. Естествената семейна среда, която за векове се е доказала най-добра за благосъстоянието на детето, вече не е от значение за тези хора.

Нещо повече, в предаване по Нова телевизия от 22.11.2012 г. заместник-министърът Милена Дамянова си позволи да заяви следното: "Няма как едно дете, стоейки вкъщи, да придобие умения и навици да живее с околните, да работи в екип, да развива критическо мислене, няма как да се социализира." Това скандално и дискриминационно към българските семейства изказване е в пълен противовес на естествените функции на семейството, което без сянка на съмнение осигурява физически, емоционални, и дори академични ползи за децата.

Тази сутрин бих желал да предоставя на уважаемата аудитория няколко фундаментални аргумента, които ясно доказват, че не детската градина или дори училището, са естествената среда на децата, (както ни уверява госпожа Дамянова), а тяхното собствено семейство и родители. Заедно с това искам да предложа и редица авторитетни изследвания, които недвусмислено ни водят към заключението, че институционалната грижа не е най-доброто решение за децата. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Основателното, умно, честно и изключително силно и точно обосновано, и правилно мотивираното, с научно-исторически преглед професионално становище на специалиста в обсъжданата област, каквото имам чувството, че е това на уважавания г-н Стоян Георгиев, е написано от него превъзходно качествено и убедително.
Поради и което то би следвало, според мнението ми, да бъде най-внимателно четено, препрочитано, вниквано, взето под внимание и
съобразено изцяло, не само от неспециалистите, но и от специалистите.
Включително от депутати и от министри, чието образование не е в обсъжданата научна област, но по силата на политическите и на служебните си задължения са задължени да обсъждат и да вземат изключително важни и отговорни решения в приложната на същата
научна - област.
Липсата на уважение към истинския специалист във всичките му форми:
това е най-голямата грешка, това е най-голямото проклятие на българите, натресено ни от комуно-социализма.и неговите престъпни съвременни уж интелигентни и много надчетени и уж много умни защитници.

18.12.2012г. Владимир Трашов

Leave a Comment

Абонамент за списание ИДЕИ