Истината ни прави свободни

четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Някои предупреждения относно течаща пред очите ни "спонтанна революция" на отчаяните и подивели от мизерия народни низини

Журналистът Ihor Lubyanov от украинското списание "Країна" (Киев), който, впрочем, говори чудесно български език (много е възможно да произхожда от украинските българи, в профила му пише, че е роден в град Tatarbunary) ми звънна вчера и поиска интервю от мен по повод на събитията около падането на Бойко Борисов от власт. Разговаряхме доста време, аз, ако имам време тия дни ще представя в блога си тезите, които развих в това интервю; когато излезе интервюто в украинското списание ще ви дам също така и линк. Той беше много ентусиазиран от "революционния плам" на българския народ, който, в неговото възприятие, така лесно се вдигал и успявал да свали правителството си, т.е. осъществявал "поредна революция", ала аз се принудих да поохладя ентусиазма му. Както и да е, ето, че идва времето за анализите на това, което се случи пред очите ни - и на това, което предстои. Искам с настоящия коментар поне да открия тази тема.

Има много и то твърде важни въпросителни около организацията на тия "спонтанни протести", както и около това какво именно искат протестиращите. Бие на очи това, че някакви странни и нахални индивиди се самообявиха набързо за "лидери" и "водачи" на народа (или поне на "протестиращите"), които бълват някакви абсурдни тези, заучени сякаш в курсовете по идеологическо видиотяване на широките народни маси, провеждани навремето във факултет "Държавна сигурност" на милиционерската школа в Симеоново. Да, тия гласовити и арогантни "говорители на народа", уж борещи се срещу "монополите", си позволиха най-нагло да монополизират правото на говорене "от името на целокупния страдащ народ" и след като ги поканиха веднъж-дваж-триж в медиите, започнаха да се изживяват за нещо като "непогрешими вестители на истината", които при това не позволяват на никой друг да вземе думата. Аз, позволете да кажа, също съм от този народ, и не ща някакъв си там да говори от мое име, и то да говори така, че изказването му да има претенцията на "истина от последна инстанция", и при това да бъде налагано като някакъв "вопъл на самата народна душа". Тия хора демонстрират без капчица неудобство един крещящ антидемократичен манталитет, нищо че се изживяват за "водачи на народа" (на самия демос!) и за "организатори на спонтанните протести", което говори за отчайващо ниско ниво на умствено развитие, което именно навява у мен мисълта, че имат нещо общо с милиционерската школа в Симеоново. Не е естествено да се държат така, те къде си мислят че се намират?! Заплашват, дават нескопосани "планове за тотално оправяне на страната", забраняват да се говори за "политика", не трябвало протестите да се "политизират", не трябвало протестиращите да имат политически искания - ало, драги навлеци, вий изобщо знаете какво означава думата "политика" като си позволявате да правите такива изказвания?! Трябвало било да се тури край на "партийната система", т.е. трябвало да бъде окончателно ликвидирана младата, непроходила още, непрокопсала българска демокрация, трябвало да бъде изобретен "непартиен режим", в който, разбира се, се налагало да играят решаваща роля тъкмо тези неизвестно откъде взели се "нови лица", т.е. явно потайната идея на тия "революционери" е да махнат едни политици, та да се разположат тъкмо те на мястото им. Даже и за места във "временното правителство" взеха да претендират, а пък понеже Волният руски кон Сидеров най-упорито взе да им приглася и да ги подкрепя, у мен, простете, се поражда съмнението, че тия протести бяха спретнати и организирани от все същите сили, които ни натрапиха и тоя навлек Сидеров, който също има претенцията да говори от името на "целия народ". А това, простете, е комунизъм от най-пошъл руски тип, подходящ може би за Сибир и за Азия, но който, бъдете уверени, няма да допуснем да завирее в европейска България!

Та този момент е най-дразнещият според мен и на него трябва да се обърне най-голямо внимание. Не стават така тия работи, имало е и други нашенски революции в годините на епохалния български преход, ний с очите си сме виждали такива феномени и дори сме участвали "там долу", на улицата, в процесите, които направиха България достойна да влезе в Европесйкия съюз, ала такова чудо съвсем не е имало до този момент: тая наша последна "революция" ми се вижда съвсем съмнителна във всяко едно отношение; и тук искам да поздравя кукловодите, доста са напреднали в изкуството да дирижират събитията, ето, и Боко, след като им стана неудобен (по неясни за мен причини), го махнаха, а сега кой и какво са решили да ни натресат, е съвсем неясно, ала ако оставим нещата да се развиват по такъв един сценарий, добро не ни чака де, изобщо даже! Щели "коренно да променят" самата Конституция, "политическият строй", щели да започват с "национализации", да не са решили да установяват в многострадалното ни отечество диктаторски режим от рода на севернокорейския ли, знае ли човек какви лудешки мисли се въртят в ненормалното съзнание на кукловодите?! Щели да изметат "целия боклук", именно целокупната ни "политическа класа", ала трябва да знаят, че по този начин работите не стават, ето, нека да си създадат тия арогантни "народни водачи" своя партия, нека да излязат пред народа на избори, да ги видим колко гласове ще спечелят и какво влияние ще имат, но иначе не става, няма да допуснем да стане. А каква рол играе самият Боко в тия процеси, доколко той има дял в организацията и провеждането им под зоркото око на народната милиция (пардон, полиция!), щото те все пак му дадоха шанс, след като обърка всичко, тихомълком, и при това като "жертва", по пантофи, да се спаси от потъващия държавен кораб, аз това не мога да кажа, но ми позволете да имам своите подозрения, че и той изигра някаква рол, първо, щото си пада по такива конспирации, второ, защото има интерес от тях, нищо че, на пръв поглед, излиза, че е абсурд да се допусне той да участва в организацията на протестите, които в един момент свалиха самия него; но абсурди у нас бол, та тоя ли ще ни уплаши?!

Сред "лидерите" протестиращите се въртят такива екстравагантни и куриозни лица, позволяващи си да правят съвсем лудешки изказвания-изфърляния, че на човек му става даже неудобно да ги слуша; нормалният човек се чуди с коя ръка да се кръсти, чуди се да реве ли, да плаче ли, да се смее ли. Оказва се, че тия странни субекти са съвсем ненаясно с базисни неща, примерно с това, че "народът като цяло" е абстракция и не може да има "целокупни искания", народът, няма как, по естествен начин се диференцира на различни части, имащи особени интереси, а пък думата "партия" е латинска и тя означава именно "част"; т.е. няма как да има държава без партии, камо ли пък да има демокрация. Не че всичко е наред в т.н. партиен живот на повечето партии, да не кажа всички партии, не че даже и в най-демократичните от тях демократичният манталитет изобщо не е на ниво, не че не е истина, че някои "партии" изобщо не са партии, а са, примерно, всичко друго, да речем, мафии, "бизнесклубове", каквото искате друго, но не и "партии" (такава е, примерно, партията на Ахмед Доган, на Волния руски перчем Сидеров и т.н., такава е дори "партията" на народния кумир Боко Борисов, каква "партия" е ГЕРБ, някой може ли да дръзне да ме увещава, че ГЕРБ е някаква, с извинение, "партия"?!). Та има много трески за дялане в нашата "демокрация", която при това не е и никаква демокрация, а е един отчайващо ретрограден олигархично-мафиотски режим, режим, който доведе народа именно до просешка тояга, но изводът от тази ситуация не е и не бива да бъде, че, видите ли, у нас специално "демокрацията не може да проработи" и затова трябвало да бъде изхвърлена на боклука, а пък ние да почнем да изобретяваме топлата вода; а близкият до ума извод е, че просто трябва да направим нужното да съкрушим някак господството на руско-българската ченгесаро-кагебистка мафиотска и комунистическа олигархия, да разчистим терена, та отново да покълне, да изправи крака и да заживее поруганата, изнасилената, опозорената от ченгетата и многострадална българска демокрация - така аз виждам нещата, не съм фантазьор за да предполагам, че тя може да стане по някакъв магически ултрареволюционен начин, за който плямпат разните му там социални аутсайдери, които се възприеха за "водачи на революцията" и пощуряха, като усетиха мириса на очертаващата се на хоризонта властчица. Впрочем, у нас е опасно из средите на тия навлеци да не се намери някой с фюрерски способности, който да успее да ентусиазира отчаяните, оскотелите и подивелите от мизерия, ала за сметка на това така наивни народни низини, и това е възможно, щото у нас, след като даже вече и бодигардът на Тодор Живков показа, че може да станеш като едното нищо премиер и фюрер на народа, какво пречи да опита и някоя друга мутра, и дори някой нещастник от "самите народни низини", което обаче съвсем не го прави достоен да играе някаква позитивна роля в народния и държавен живот.

Ето тия неща ме вълнуват в последните дни. Изхождам от това, което виждам с очите си. Медиите също играят коварна роля, те са способни срещу заплащане да ни изиграят всякакъв номер. Сега наблюдавайте кои от тия лидерчета на протестите утринните блокове на телевизиите ще почнат да канят все по-редовно, с оглед да ни го натрапят за "нов спасител", а те ще почнат да го канят не за друго, а само щото някой ще да е платил щедро за да инвестира в поредния проекти на тази душегубна нашенска политическа инженерия, която изобрети кой ли не, и напоследък изобрети и ни натрапи недоразумения като царо, Боко, Яне, волния руски перчем Сидеров и кой ли не още. Може ли да сме народ, който безброй пъти е лъган и то по все един и същ начин, и при това пак да продължаваме да се фащаме като последни шарани на въдиците на тия доста тъпички манипулатори и кукловоди, а, кажете ми, не е ли срамота да сме такъв именно народ?! Е, мнозина се фащат, а сега нацията отчайващо спешно се нуждае от нов кумир и спасител, който за пореден път яката да я прецака. И ето, има доста мераклии за този рол, аз точно за тях написах горния текст. Искаше ми се да предупредя, белким повече хора се позамислят, да почнат със своя ум да тълкуват събитията, да не си позволяват да се увличат, щото някои настроения, уж много добри и дори възвишени, могат да доведат в крайна сметка до гибелни и съвсем плачевни резултати.

Това поне трябва точно да го знаем като извод от нелеката ни история, ама ето, мнозина явно не го знаят и продължават безброй пъти да настъпват все една и съща мотика. Тъпа работа. Ето, за това исках да ви предупредя: да направим нужното и тоя път да не настъпим проклетата мотика. Това е моята мисъл. Който иска да разбере, ще разбере, за останалите - Бог да им помага, щом са допуснали да се лишат от последните искрици здрав смисъл...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ