Истината ни прави свободни

четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Лъже-достоен русенец се представя за пряк потомък на... Христо Ботев!

ХРИСТО БОТЕВ НЕ ОСТАВЯ КРЪВНИ РОДНИНИ, НО ТЕЗИ НА ВЕНЕТА БОТЕВА СЕ НАРОИХА С ОЩЕ ЕДИН

Кощунство с името на жената до и в живота на гения на българската литература

Прочетох с повишено внимание статията на Пенчо Чернаев "Христо Ботев няма кръвни роднини", поместена в тазгодишния брой трети на в. "Ретро", по повод излязлата наскоро книга на Станислав Велчев, носеща приблизително същото заглавие като тази на статията. Книга, чиято цел според автора й е "да даде отпор на самообявилия се за негов потомък Боян Боянов Брънчев-Ботийов, спекулирайки с името и рода на великия поет и революционер. "Както и да даде отговор на въпроса: какви са мотивите на самия фамилно новопокръстил се "кръвен" потомък на великия българин?" Отговорът остава отворен!

И ако Боян Боянов Брънчев-Ботийов има някакво основание, почиващо на семейно-родова принадлежност към родословието на Ботевия род, защото е правнук на брата на поета, ген. Кирил Ботев, макар и по линия на осиновяване, то как би се приела и най-вече интерпретирала следната семейна родова принадлежност: "По майчина линия съм правнук на Венета Ботева. Майка ми е нейна внучка и е кръстена на нейно име". Горните думи не са художествена измислица, а са взети от интервюто на русенската журналистка Ася Пейчева, "Достойният българин за 2008-а е правнук на Венета Ботева", публикувана в местния вестник "Утро", рубриката "Общество", в броя му от 22.01.2009 год. Препубликувана и в електронната медия "RusseInfo", същия ден в 16,54 часа. Да, ама не! - както обича да се изразява доайенът на българската журналистика Петко Бочаров, защото фактите и историческите свидетелства говорят друго. Защото едва ли има истински български родолюбец, който да не помни и да не носи като завет редовете от писмото на Христо Ботев до семейството му:


Мила ми Венето, Димитре и Иванке! Простете ми, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме накара да направя това. Аз знаех, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!

Венето, ти си моя жена и трябва ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да не оставят, и тие трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а като оживея, то ние ще да бъдем най-чести на тоя свят. Ако умра, то знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе. Затова гледай Иванка и помни любящият те Христа.

17 майя 1876 г., "Радецки"


Венета Ботева, жената до поета революционер и негова спътница в живота е майка на две деца: на сина си от първия брак Димитър Рашев и на дъщеря си Иванка, родена месец преди великият й баща да поеме към "Радецки", Козлодуй, Врачанския Балкан и Безсмъртието..

Иванка Ботева, възпитаничка по социологически науки на Женевския университет, умира млада, едва навършила тридесет години и не оставя потомство.

Доведеният й брат, Димитър Рашев, също женевски възпитаник и дългогодишен учител по френски език в Първа Мъжка Гимназия в София, оставя потомство, сред което е и дъщеря му Венета, родена през месец декември 1903 год. (не уточнявам датата, за да не объркам старостилните и новостилни летоброения, б.а.), която през 1976 год., по повод стогодишнината на Ботевата чета издава книгата със спомени, Венета Рашева-Божинова, "Внучката на Венета Ботева разказва за Ботевото семейство", Изд. на Отечествения Фронт, София, 1976 год.

От приведените по-горе факти и исторически свидетелства става ясно, че г-н Галин Ганчев, директорът на СОУ "Васил Левски"- гр. Русе, роден на 17.12.1954 год. в гр. Трявна и живеещ в Русе от 1977-а, няма никаква родствена, а камо ли кръвна връзка с рода Ботеви. Каква ти генеалогия тука?

И все пак, както Пенчо Чернаев пита, така и аз се питам: "Защо "достойният" българин за 2008-а год., вечно възползващ се от служебното си положение и самономиниращ се чрез служителите си от повереното му общинско учреждение, вечният кандидат депутат (от 1990 до днес, без никакъв пропуск) и сменящ партийната си и коалиционна принадлежност като носни кърпички, за различни призове и обществени постове, се опитва да се покаже в публичното пространство като пряк потомък на Христо Ботев? Мисля, че така зададения въпрос го превърнах в риторичен!

И все пак си задавам въпроса: кое общество може да приема и въздига на пиедестал подобни самопровъзгласили се потомци?

Питам се, питам се! Питам Ви!
Атанас ГАНЧЕВ, Русе

В СЯНКАТА НА ГЕНИЯ, НО СЪС СИЛАТА И МОЩТА НА ТАЛАНТА

(Ценов Цветан, "Братята и сестрите на Христо Ботев" (очерци), ДФ "Полиграф", Перник, 1991 год.)

Ботев е само геният на българската поезия (а и нация), но освен Христо, фамилията Ботев в пълна гражданска мяра осъществяват и по-малките му трима останали живи братя (от общо седем братя и две сестри): Стефан, Кирил и Боян. И тримата със свое място и неповторим личностен облик в обществения ни живот и преди, и след Освобождението.

Стефан Ботев - третия по възраст от братята, след ранната смърт на бащата даскал Ботьо Петков и преждевременната кончина на по-големия от него Петко Ботев, поема на 15 годишна възраст грижата за семейството, намира сили да учи в Табор (Чехия), да се отдаде на трудния, но благороден път на учителството, където подобно на великия си брат произнася пламенна и разобличителна реч в деня на братята Св.Св. Кирил и Методий през 1874 година, след което заминава за Румъния. Помага на брат си в редактирането на в. "Знаме", превежда и отпечатва повестта "Кърджалии" на Михаил Чайковски, връща се в България да даде своя скромен принос в подготовката на Старозагорското въстание.

Здравословното състояние не му позволява да премине Дунава с двамата си братя Христо и Кирил, но остава най-солидната опора за семейството, поемайки грижата за него след гибелта на Христо и заточението на Кирил.

Генерал Кирил Ботев - също учител, дарен с поетически дар, дясна ръка при сформирането на четата и преминаването на Дунава през май 1876 год., един от строителите на българската войска след Освобождението.

Боян Ботев - най-младият брат, загива едва двадесетгодишен в боевете при Сливница на 7.11.1885 год., за да се сбъднат пророческите думи на гения: "Като брата си да станат - силно да любят и мразят".

За живота и съдбата на децата на Ботьо и Иванка Петкови разказва книгата на Цветан Ценов, "Братята и сестрите на Христо Ботев". Тя запълва доста празнини в ботевознанието, доуточнява и коригира спорни и неизяснени моменти от живота на най-близките на войводата. Връща ни силата на българската начало, вярата и единението на българското семейство.

А русенските читатели ще бъдат изпълнени с гордост защото и Стефан, и Кирил, и Боян са свързани с Русе. Първите двама посредством Петрана и Никола ОБРЕТЕНОВИ, а Боян, посредством Захарий Стоянов и записал навеки името си в безсмъртните поменици на Пети пехотен Дунавски полк. Част от документалната основа на настоящата книга е и от архива на Исторически музей - Русе.

В. "Утро", Русе, бр.11/18.01.1992 год., стр.4.

Автор: Атанас Ганчев

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.   Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ