Истината ни прави свободни

сряда, 13 март 2013 г.

Може ли да си ярък учител ако се държиш като изтръпнал севернокореец?

Чета репортерски анализ на протеста пред Хуманитарната гимназия: Хуманитарната: Другарката Киркова вън! (Автор: Антон Баев; прочее, на този човек съм преподавал философия в ПУ "П.Хилендарски" някога, преди доста години). Браво, хубав въпрос са задали протестиращите ученици: сложил съм го в заглавието! Споделям този въпрос, а най-много ми допада това, че тия интелигентни ученици, не искащи да са просто тухли в стената, с държанието си по конкретния казус потвърждават верността на основните ми тези в моята най-последна книга, носеща заглавието НИЕ НЕ СМЕ ТУХЛИ В СТЕНАТА! (с подзаглавие Есета за освобождаващото образование). Браво, те наистина не искат да са просто тухли в стената: това е чудесно! Ето какво пише във въпросната статия, добре е да се знае, а понеже ми се иска мислите в нея да стигнат и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ, я препубликувам изцяло:

Те не искат да са поредна тухла в Стената

Над 250 ученици и родители на ученици от Хуманитарната гимназия се събраха на протест-четене за уволнения учител Христо Данев. "Другарката Киркова вън!" - скандираха млади и възрастни пред тъмната гимназия. 10 есета и едно стихотворение за скандалния случай Христо Данев, по-известен като даскала с Harlem Shake, изчетоха децата на микрофон под звуците на химна на протеста им:

WE DON'T WANT TO BE ANOTHER BRICK IN THE WALL!

Директорката Соня Киркова и уволненият от нея учител по английски език Христо Данев ги нямаше. Данев обаче присъстваше в 10-те есета на ученици от гимназията, написани по случая с уволнения учител.

Край или начало на учителите със сърца - бе заглавието на едно от есетата. Що се отнася до Харлем шейк, това е една страхотна идея, как после да не влезеш в час при такъв учител, пише десетокласничка. Този танц е уникален с това, че всеки танцува, както му идва отвътре, продължава участничка в клипа. Трябва ли децата да се чувстват престъпници затова, че са танцували, казва тя. Затова са всички тези протести по улиците - заради системата на навеждащите се хора, пишат учениците на Христо Данев.

Защо са ни такива учители - питат те - изпяват си урока и после не ги е грижа, пише друг автор на есе. И после ходят да дават частни уроци! - извикаха учениците пред елитната Хуманитарна гимназия. Вярвам, че много хора ще вдигнат скоро главите си и няма да ги е страх, че престъпват тъпите граници, завършва едно от есетата. Христо Данев е един много велик човек, пише пък друг от учениците. Говореше като нас, шегуваше се като нас...

Всичките му класове са били първи в гимназията, защото той е уникален. Без него всичко щеше да е като затвор тук - завършва друго есе. Пиронът на вечерта обаче заби крилатата фраза на деветокласник:

МОЖЕ ЛИ ДА СИ ЯРЪК УЧИТЕЛ, АКО СЕ ДЪРЖИШ КАТО ИЗТРЪПНАЛ СЕВЕРНОКОРЕЕЦ!!!

Винаги прав в тази професия може да си само, ако хората срещу теб са на колене! - отсича Христо Даневия възпитаник. Не е въпросът дали Христо Данев е за това училище, а дали това училище е за него, отсича пореден автор, вдъхновен от емоцията на протеста. Катерина Николич пък споделя, че като видяла за първи път на 15 септември 2010 новия си класен ръководител, го помислила за ученик.

Една от майките на възпитаничка в Хуманитарната гимназия - Веселина Ангелова, твърди, че Христо Данев е научил децата на английски, така както никой друг не го е правел. Ако тази тесногръда женица - директорката, не го е разбрала, си е за нейна сметка, заключи родителката. Събрали сме се не само да поискаме връщането на учителя Христо Данев. Не само да поискаме оставката на директорката на гимназията другарката Соня Киркова. Събрали сме се да гласуваме недоверие на цялата образователна система, завърши последният четец

КИРКОВА ВЪН! И LET IT BE! - ТОВА ИЗВИКАХА И ИЗПЯХА УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ ПРЕД ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ ТАЗИ ВЕЧЕР.

По-рано през деня директорката Соня Киркова получи подписката на ученици и родители в защита на Христо Данев, а от образователното министерство коментираха, че освобождаването на учителя е прибързано. Бивши колеги на Данев от Хуманитарната гимназия обаче се подписаха в контраманифест против Harlem Shake. Подписите на даскалите са над 10 пъти по-малко.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ