Истината ни прави свободни

сряда, 5 юни 2013 г.

Възвание на гражданина Трашов към дейците на българското образование

Току-що забелязах интересен по моя преценка коментар, който открих под вчерашна публикация в блога със заглавие Младите трябва да бъдат обучавани не на това какво да учат и какво да мислят, а как да учат и как да мислят. Решавам да дам по-широка гласност на този показателен коментар, поради което го публикувам в отделен постинг - с оглед на това да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ, хартиеното издание на този блог:

Ето нещо, което си струва да бъде подкрепяно, адмирирано, разпространявано и настойчиво, упорито, всеотдайно и всекидневно насаждано, защитавано, огласявано...

Та дано пробие тъпоумието, интересчийството, заспалостта, безхаберието, мудността, безличността, чиновността, спокойствието, показността и упорития дебилитет на тъй нареченото българско учителство - неучещо се и не желаещо да се учи от най-доброто в света. Какво приказвам, ами и от най-доброто в България!

Дето му е под носа. Дето е в книгите на философа-учител от Пловдивската гимназия по електротехника и електроника. С предложеното й име, то да бъде вместо Владимир Иличь Ленин, примерно и защо не - Стив Джобс. А?!

Защо да не бъде възприето това име, заедно с основополагащите принципи на новото обучение - ясно изложени и защитени в книгите на философа?!

Защо бе, г-жо директор на ПГЕЕ-Пловдив?! Докога ще чакате европейските и световни повеи да станат директиви и заповеди за промени в образованието ни?!

Защо не си запретнете ръкавите и защо не ги изпреварите европейците и американците, финландците и канадците?!

Защо, бе чоджум?! Нали сте млада, умна и разумна, а заедно със своята заместничка и председателка на профсъюза Подкрепа в училището планини може да повдигате, камо ли новите принципи и методи в образованието да въвеждате...

Докога ще спите, ще интересчийствате, ще безхаберствате, ще чиновничите... докога ще дебилствате в сферата на образованието?!

04.06.2013 г. Владимир Петков-Трашов

(ЗАБЕЛЕЖКА: Длъжен съм да уточня, че аз, стопанинът на този блог, не мога да нося отговорност за някои по-пиперливи изрази на автора, който, като български гражданин и данъкоплатец все пак има моралното право да изисква, да се гневи, да е непримирим и дори толкова остър в изразите си...)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ако някой може да обясни защо да е Стив Джобс ? Каква е връзката м/у него и електрониката? Нещо революционно ли е създал ?
Най-богатият ли е, най-успелият ? Защо да не е Бил Гейтс например, той поне е и филантроп ? Или Александър Бел, той определено е създал нещо важно ?

Ангел Грънчаров каза...

Личността на Стив Джобс е интересна и поучителна за младите, таваришч, но ти едва ли знаеш що е личност :-(

Абонамент за списание ИДЕИ