Истината ни прави свободни

четвъртък, 10 април 2014 г.

Идиотизмът на унифициращото държавно образование


НА СНИМКАТА: За да има безпристрастен подбор, всички трябва да положат един и същи изпит: покатерете се на онова дърво!


Един ден царят-лъвът събрал всички животни и им казал: „Не може повече така! В тази гора всеки прави каквото си иска! Трябва да сложим ред!”. „Но нали всички са щастливи и живеем в хармония?!”, казал бухалът. „Не!” – възпротивил се лъвът и останалите силни животни го подкрепили: „Предлагам да направим училище – така ще сме сигурни, че всички правят нещата както трябва!”.

Така животните учредили Министерство на образованието: назначили в него заека, гарвана, катерицата, шарана и змиорката. Заекът настоявал в програмата да бъде включено тичане; гарванът – летене; шаранът - плуване, а катерицата - катерене по дърво. Затова включили всички тези неща в програмата. После поискали всички животни да ги изучават. Заекът получавал отличен по бягане, но катеренето по дърво било проблем за него и той постоянно падал. Скоро получил мозъчна травма и вече не можел да тича. Вместо отличен, започнал да изкарва добър по тичане и, разбира се, изкарвал слаб по катерене по дърво.

Гарванът наистина летял много красиво, но не се справял толкова добре с изравянето на дупка в земята. Непрекъснато чупел клюна и крилата си. Много скоро започнал да получава добър по летене, както и слаб по изравяне на дупка и ужасно мразел катеренето по дърво. Отличникът на класа била змиорката, която се справяла с всичко посредствено. Но просветителите били много доволни, защото всички изучавали всички предмети и това се наричало многостранно образование.

Или както гласи крилатата фраза, приписвана на Айнщаин: "Всеки е гений. Обаче ако съдиш за рибата по способността й да се катери по дърветата, тя цял живот ще вярва, че е глупава."

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ