Истината ни прави свободни

понеделник, 12 май 2014 г.

Безпощадно правдолюбиво писмо до Б.Борисов: "Или се вслушайте в глухия, идещ от дълбините призив на историята – или си обирайте крушите!"



Тази сутрин, на 12 май 2014 г., най-сетне изпратих на г-н Б.Борисов следното правдолюбиво писмо, писано и обсъждано в блога ми в предишните дни, съвсем наскоро:

До г-н Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, Банкя

ОТКРИТО ПИСМО

от Ангел И. Грънчаров, философ, преподавател по гражданско образование, писател, гражданин,

Драги г-н Борисов,

Реших да напиша писъмца на всички реални и действащи политици у нас, ето, започвам с Вас; неслучайно започвам с Вас. Ще ми се да Ви кажа някои истини, които се чувствам длъжен да Ви кажа. Да ги кажа също така и на хората, които гласуват за Вас. Ще се опитам да бъда кратък, щото много неща ми се ще да ви кажа. Почвам. Тия неща все някой трябваше да Ви ги каже. Добре е да ги имате предвид.

Г-н Борисов, имам сума ти неща, които искам да Ви кажа, ще избера най-важните обаче. Първо, около възникването на ГЕРБ. И второ около управлението на ГЕРБ, Вашето управление. Мисля, че за Вас ще е интересно да узнаете как всичко е възприел един български гражданин като мен. Който никога досега не е гласувал за Вас – и който се моли да не дойде момент, когато ще му се наложи да гласува за Вас. Аз съм философ и пиша само истината, не мога да си кривя душата. Ако тази истина Ви се види неудобна, моля Ви, не ме мразете. Разумният човек би следвало да е благодарен и за най-жестоките истини, които някой му е казал. Да, лъжите са приятни, но като политик ако надавате ухо само на лъжите и пренебрегвате истината, знаете ли докъде ще стигнете?

Едвин Сугарев и Георги Марков на откриването на кампанията казаха доста лъжи, видях, че Ви беше доста приятно да ги слушате. Е, аз не умея да се подмазвам, не ща да се подмазвам никому. Вие сам решавайте дали ще се вслушвате в приказките на разни подлизурки – или в думите на един достоен, мразещ лъжата и подлизурковщината човек. Е, аз ще Ви кажа крайно неприятни неща. Но за сметка на това са истина. Аз не мога да лицемеря. Не ща да изменям на дълга си. Като философ мой дълг е да говоря и пиша само истината. А лъжите, подценяването и пренебрежението по отношение достойнството и съвестта на хората са израз на една страшна деморализация в политиката, която е крайно време да бъде спряна; ето, пишейки Ви това писмо, аз Ви давам шанс да се очистите в нравствено отношение, което ще Ви даде несъмнени предимства пред останалия политически елит на страната. Човеци сме, всички грешим, но ако сме поне малко християни, нищо не ни пречи да се покаем, да поискаме прошка, да се очистим в нравствено отношение - и да започнем от чисто начало.Истината, по думите на Спасителя, освобождава и очиства, тя затова винаги е за предпочитане, е, вярно е, че тя има и известни неудобства, но никога не трябва да се залага на лъжата; ползите от нея са временни, а значението на истината е дълготрайно. Е, след това въведение нека да започнем с изброяването на някои истини, които не бива да се премълчават - или изопачават повече.

Г-н Борисов, Вие твърдите, че сам себе си сте бил създал като политик, позволете ми да не вярвам на тази тъй удобна лъжа. Вас, г-н Борисов, Ви създадоха други хора и сили, Вие сте тяхно творение. Вас Ви създаде намиращите се под контрола на кагебистката олигархия и мафия български медии, Вие сте творение на тия медии, ерго, Вие сте проект и творение на политическата инженерия на КГБ. Позволете да не бъда наивник и да не вярвам на тия приказки за глупаци, а именно, че Вие сте се бил създал съвсем сам, благодарение на харизмата си, на своя дар слово, благодарение на физиномичната си прилика с незабравимия Тодор Живков и пр.; все пак сме възрастни хора и нека да не се залъгваме с такива басни. При мен те не вървят. Идиотите от кръчмите могат да Ви се връзват на такива приказки, но при мен те не вървят. За мен има значение само истината.

Така. Казах нещо съществено, което явно никой не Ви го е казвал в очите и Вие затова явно си мислите, че то не се знае. Е, знае се. Аз го знам и го прогласявам сега пред всички. То не е вече свято пазена тайна. Бях длъжен да го кажа.

Вас, г-н Борисов, Ви избраха за удобен ония сили, които домъкнаха недоразумението Симеон, което пък изпълни една доста подла роля: предотврати втори мандат на Иван Костов и на ОДС. Щото същата тази кагебистка московска мафия, която домъкна Симеон, беше пропищяла от Костов – той не само че ги притесняваше да крадат колкото си искат и могат, но и направи нещо, което вовеки веков щеше да спре кражбите им: осъществи исторически геостратегически поврат, откъсна България от сферата на Русия и я натика в ЕС и НАТО; да, той я натика там, в западната цивилизация на свободата, а Симеон беше повикан да предотврати тази грозна евентуалност; да, обаче силната инерция, която Костов беше придал, не бе по силите на Симеонча да бъде спряна, е, България влезе в ЕС и в НАТО. И когато Симеон се провали по всички линии, същите тия сили избраха Вас, драги ми г-н Борисов, да продължиш „делото“.

И ето, на теб (минавам на „ти“, щото ми се ще да кажа по-ясно някои истини, за което се иска формата „ти“, с „Вие“-то няма да прозвучат както подобава, именно по-твърдо, безкомпромисно) отредиха задачата да бъдеш водач на „новите десни“, сиреч, на добрите десни, на послушните десни, на удобните десни – щото старите десни в лицето на Костов бяха крайно неудобни за желаното от промосковската кагебистка олигархия и мафия статукво. И ти запретна ръкави да довършиш това, което Симеончо не можа. И почна да изпълняваш заповедите на тия, които те сътвориха, които с помощта на медиите те извадиха от небитието.

Първо ти трябваше да окрадеш по най-грозен начин десния електорат от СДС и Костов, да ги примамиш, е, с мощната артилерийска подкрепа на намиращите са на подчинение на олигархията медии успяхте да разпердушините старата десница, а пък Костов го оплюхте дотам, че е цяло чудо как този човек изобщо издържа и оцеля; такава страшна медийна война у нас е била водена само срещу Стамболов, срещу когото пак жестоко са плюли платените от руснаците медийни мекерета. Костов беше разкостен, СДС беше съсипано, ти, драги ми г-н Борисов, успя да окрадеш голяма част от десния електорат, като към теб се присламчиха всички ония, които са съгласни да са с всяка власт, стига да има облаги, стига да има кражби. Много такива бяха преди това в СДС, после в НДСВ, е, сега са при теб. Да си ти честити! Когато властта почне да се изплъзва на ГЕРБ, този мръсен поток ще се отлее в някой нов щастливец на съдбата. Ти заложи на тая подкупна и користна сган и направи нужното всичко честно и идеалистично да бъде натикано в ъгъла. Това е една от твоите основни грешки. Която ми показва, че си безскрупулен играч, способен на всичко. Заради такива като теб настъпи пълна деморализация на български политически живот, в резултат на което огромни слоеве от народа се отказаха да участват в демокрацията. Ако признаеш този свой грях може и да преосмисля отношението си, ала много се съмнявам дали си способен на чак такъв чист и висок нравствен подвиг.

Ето, възникна най-вече тъй мечтаната от промосковската ченгесаро-кагебистка мафия и олигархия политическа система, състояща се от верни и добри „леви“ (БСП) и също толкова наши, верни, послушни, „добри“ и прочие „десни“. Същите тия, които създадоха теб, драги ми г-н Борисов, създадоха също така и клоуна-фюрер Сидеров, та да си имаме и ний нашия български Жириновски, вярно, в джобен формат. И така, у нас възникна абсолютно същата политическа система, каквото има в путинска Русия – и „левите“, и „десните“, и фашизоидите са си все наши, могат да си играят колкото искат театрото, политическият цирк може да си действа без проблеми, нямаше вече опасност интересите на все същата олигархия и мафия да бъдат застрашени от някой. За да бъде циркът цирк и клоунада или по-скоро чалга-политиката да е същинска, истинска, сиреч, отвращението на здравомислещия народ да е пълно и тотално, бидоха създадени и разните му там Янета, Барековчета и прочие. Само оня същият злодей Костов объркваше плановете и нарушаваше идилията, е, най-накрая му видяха и нему сметката: Костов не влезе в Парламента, дойде най-сетне пълното царство на разбойниците! Е, г-н Борисов, за случилото се няма ли да поемеш поне малка част от вината? Знам, че е глупаво да те питам така, но ето, питам те: ако признаеш част от вината, ако признаеш, че е истина това, което пиша, ще се окаже, че имаш мъжеството да излезеш против ония, които те сътвориха като „политик“, срещу ония, които ти дърпат конците, е, имаш ли това мъжество? Нямаш, как да имаш, та то си е страшно да признаеш това?! За миг ще те ликвидират ако не си им повече удобен и послушен. Разбирам те напълно защо толкова те е страх, знам, то си е страшничко.

Ето сега идваме до твоето славно управление. Е, медиите и лъжливите платени социолози, както и купуването на гласове, други такива шашми и шменти-капели ти осигуриха властта. Да, вярно, ти спечели любовта на наивниците, благодарение на което стана поредния месия, народния трибун, обекта на сърдечните чувства на голяма част от народа. Нашият народ е прочут с лековерието си, г-н Борисов, него не е трудно да го излъжеш. На маймуни ни направихте, г-н Борисов, ти и медиите, които са под контрола на мафията! На руско-българската кагебисто-ченгесарска мафия и олигархия. Ти това, разбира се, не можеш да го признаеш, знам, кой е луд да тръгне срещу тия, които му дадоха всичко?! Срещу вятъра не се плюе или пикае. Срещу ръжен не се рита. Само луд човек ще тръгне срещу господарите, на които дължи всичко. А ти на тях наистина дължиш всичко. Ако не бяха те теб сега никой нямаше и да те знае. Нищо чудно сега да беше бодигард на Станишев – ако те не бяха ти приготвили друга, толкова бляскава съдба. Е, как ще тръгнеш срещу тях, та да не си луд?

Имам още много важни неща да ти кажа. И ще поставя някои други претенции до теб, щото вече, волю-неволю, си станал политически фактор и минаваш вече за „десен“; е, аз съм десен човек и избирател, но не менте, ще ти кажа аз какво искам от теб, щото като излъга народа, че си „десен“, сега вече си длъжен да изпълняваш някои неща. Обвързал си се. И ще ти се наложи да почнеш опасна игра срещу господарите ти от Москва. Знам, че не ти е лесно, на двама-трима господари трудно се слугува. Щото и на Запада, на нашите съюзници ти се налага да не чупиш хатъра – и да ги залъгваш кой и какъв си. И това знам и го отчитам. Твоята не е лесна, не ти съблазнявам, не ти завиждам. Не ни мисли за кратуни че не разбираме игричките ти. Не се надценявай като артист, на моменти доста издишаш. Ще ти кажа цялата истина, пък ти сам решавай какво да правиш после.

И тъй, г-н Борисов, искам най-сетне да ти кажа как аз видях, възприех случилото се по време на твоето управление. Би следвало да ти е интересно да знаеш точно как хората като мен възприеха твоето поведение по времето, когато ти беше на власт. Впрочем, един близък на мен човек заради това, което ти си позволи да правиш по време на управлението си, примерно, да се гавриш с младите като ги съветваш да стават овчари („щото в Европа много се търсело овчото месо“) или да си садим картофи ако искаме да ядем картофи и пр., той също така подхвърли и нещо за знаменитите филии, намазани с мас, които ти си бил ял навремето, та заради такива твои приказки тоя човек ми заяви наскоро твърдо, че щял бил да гласува за… БСП, дори и с риск ръката му да изсъхне! Но ето сега искам да ти изредя твоите фатални грешки, щот по време на управлението си ти се самозабрави дотам, че почна да се държиш на моменти като слон в стъкларски магазин.

Аз като философ ще ти кажа, че упражняването на властта в съвременни условия е фина и трудна работа, а пък човек трябва много да мисли ако иска да не се изложи – или да направи някакви грешки, заради които всички плащаме. Твоята представа за това как се управлява, за това какво следва да прави във властта един десен политик, един политик, претендиращ, че е десен, признай си, е доста приблизителна и бедна. Ти явно имаш пред себе си един светъл лъчезарен пример за това как следва да се държиш във властта – и това е държането на незабравимия бай Тодор Живков; впрочем, изглежда понеже много мязаш и външно на диктатора, затуй ти успя да събудиш някакви атавистични чувства от носталгично настроения малодушен електоратец, който почна да те подкрепя. Но Т.Живков е живял в друго време, което не може да се върне; даваш ли си сметка сега как изглеждаш в очите на хора като мен, когато ти така старателно имитираш (до ден днешен) държането на правешкия простак? Абе бил хитър Т. Живков, бил голем хитрец, не знам си какво, да, ама е бил и доста голем страхливец, нали така? Доста хубаво е рипал казачок бай ти Тодар Живков пред руснаците, нали така? Едно желанийце не им е отказал, а на два пъти дори ги е молил да сторят с България това, което сега Русия стори с Крим – молил ги е да ни лапнат, тоя дърт и нагъл национален комунист-предател! Тъй че да се имитира Т.Живков в една вече европейска държава и то от нейния пръв управник, претендиращ, че е десен, съгласи се, е крайно тъпа работа, която при това е и пошла, и нагла, и гнусна даже. Имай го „напредвид“ туй нещо, което ти казвам, опитай се да потиснеш меланхолията си срещу „великия правешчанин“, ако изобщо искаш да продължиш да играеш някаква роля за в бъдеще. Или ще кажеш: аз ако Т.Живков спра да имитирам, аз ако дръзна да излеза от неговия светъл лучезарний образ, то тогава какво изобщо ще остане от мене? И нали народът мигновено ще ме разлюби? Е, има тоя риск, но ти все пак трябва да бъдеш в някой момент себе си, да бъдеш политик със собствен характер – стига да искаш да продължиш да играеш някаква роля в бъдещата политика в България. Или ако искаш да играеш някаква роля в политиката, която има бъдеще, то е все същото.

Колкото повече, държейки се като Т.Живков, си доставял силни умилителни чувства у дадена част у електоратецо, толкова повече ти караше по този начин другата част на електората или да ти се смее, или да те мисли за циркаджия, или даже да се ядосва, щото, слава Богу, и у нас има хора с неизвратена психика. Тъй че когато човек в политиката иска да угажда на едни, той разочарова други, на всички човек няма как да угоди; ето, по тази причина оня, който иска да бъде стойностен политик, не трябва да се опитва да угажда никому, а трябва да знае едно: интереса на държавата, интереса на народа. Ето сега идвам до най-съдбовната ти грешка по времето на твоето управление.

Ти нали се афишираше за „десен“, нали даже успя да се навреш в Европейската народна партия, е, тогава защо, като не ти стигаха гласове за самостоятелно управление не се разбра с другите десни, с партиите на старата десница, що не се разбра за общо управление със сестринските партии по ЕНП, а, що тогава не се разбра с Костов?! И защо прави тия грозни пируети, що се кълчи така грозно да правиш първом мили очи на тоя клоун Сидеров, после на Янето, на кой ли не, после почна директно да си купуваш депутати с пари, а, помниш ли тия простотии, дето ги направи, само и само обаче да не разделиш властта с Костов?! Що направи тия работи, а кажи сега де, какъв беше смисълът? Аз ще ти кажа, щото няма да признаеш никога, дори и до дръвника да те довлекат, пак няма да признаеш. Ами направи го, щото така ти командваха государите, ето затова го направи, защото така ти дърпаха сиджимката твоите началници от ДС и техните началства от КГБ, ето затова го направи. Á се беше съюзил с Костов, което трябваше да направиш според всяка човешка логика, á щеше да ядосаш началството си, ти тия на мен, че твой началник бил единствено… Бог, че единствено Господ бил твой началник, тия на мен не ми ги разправяй. Ти не се държа като достоен и зависещ само от съвестта и волята си управник и държавник, грижещ се единствено за интересите на нацията и на държавата, ето това ти е най-главният кусур. А се държа като марионетка; ето това нещо не можем да ти го простим: щото заради твоите стари зависимости ти правеше онова, което други ти наредят, а нали един истински политик би следвало да се грижи за едно нещо, за коренните интереси на народа. Е, по тази причина ти направи разни глупости от рода на тази, че въведе мораториум върху проучванията на шистов газ у нас; много пъти се отметна за ЯЕЦ-Белене, чуди се по тоя въпрос как да шикалкавиш, накрая все пак изглежда Брюксел или от Америка те натиснаха, обяви се срещу ЯЕЦ-Белене, е, государите ти бидоха ядосани и ти скроиха набързо шапката, свалиха те от власт с режисираните февруарски протести, нали така стана цялата история?

Знаем ний как е станало, щото не сме лапнишарановци като наивния електоратец. Допусна заради упоменатите си зависимости доста неща, противоречащи на българския интерес, а пък в един момент государите ти решиха, че е по-добре да те сменят с другите си верни слуги – смениха те с комунистите, с ченгетата на Доган и с руското мекере Сидеров (като казвам това, то не значи, че и комунистите, и ченгесарите на Доган не са руски мекерета, и те са същите, ала играят разни игрички, угодни единствено на техния партиен интерес, не на държавния, не и на народния). Още много мога да пиша за грешките в управлението ти, но спирам, щото те вече не могат да бъдат поправени. Не требваше да залагаш толкова на кариеристи около теб, на оная същата мръсна кариеристична и клиентелистка напаст, дето е готова да служи на всеки господар, само и само да може да лапа колкото се може повече на държавната трапеза и т.н. Тия неща у Нашенско са си все така, даже и Костов не можа да ги удържи, въпреки че доста се бори с тях, именно тия същите, в единен фронт с ченгетата, скроиха шапката и на Костов. И на теб ще скроят шапката само да видят нов перспективен кандидат за властта. Нищо чудно сега тая мръсотия да се оттече у Барекова, май има такива тенденции, нали? Макар че Бареков едва ли ще повтори твоите подвизи, трудна работа е тази, липсва му акълец, да не говорим за това морал колко му липсва, въпреки че наглост у него дал Бог. Далече ще стигне туй момче с тая наглост, помни ми думата, на моменти ми се чини, че даже и теб бие по наглост, виждаш ли докъде я докарахме?!

Ето сега стигам до най-главната си претенция не само до теб, но и до целия ни прословут политически елит: абе много лъжете бе, абе много сте развратни бе, абе то вашият аморализъм не се търпи бе, поспрете се поне малко бе!!! Вий нас за какви ни имате, нима си мислите, че ний не ги усещаме тия работи? Е да, има дебелокожи, дето нищо не усещат, но има и хора като мен, които се гнусят от тая мръсотия. Както сте я подкарали, ще доведете целия народ до пълно отвращение от демокрацията, а тогава какво ще правим? Или тази ви е съкровената цел, нали тази ви е задачката, нали познах? Á сега си признай това: дали не са ти дали тази роля, да се държиш колкото се може по-нагло, да лъжеш каквото ти дойде на акъло, да изпадаш в какви ли не перверзии, само и само народът като цяло да се отврати от цялата политическа аморална гмеж и в един глас да зареве в един момент: искаме си нашият Путин, не щем никаква демокрация, майната й на демокрацията, искаме си диктатор, искаме си управия от силната ръка на един властелин, на когото харизваме цялата власт – този ли ви е задачката, това ли искате да зареве народът? Аз друго не мога да си мисля като гледам как арогантно и нагло се държите всички вие, дето сте се наврели у Парламенто в моменто? А щом у нас демокрацията стане пълен мираж, пълна гавра и пълна извратеност, то тогава ще ни изритат с един великолепен шут и от Европейския съюз, и от НАТО, и отвсякъде ще ни изритат – и ето, ще дойде оня дългождан момент, когато пак да се фърлим у прегръдките на Матушката, когато пак ще се озовем в лапите на руската мечка, която доста ни търпя да й изневеряваме, ала ето, дето се казва, най-накрая почти доведе нещата до пълен реванш. Като едното нищо ще ни лапне на закуска руската мечка, а ти, дето се пишеш за „европеец“, без да ти мигне ще й помогнеш това да се случи, така ли излиза?

Дойдохме най-накрая до най-съдбовния момент в днешната българска политика: с Европа ли ще продължим или ще се прехвърлим у лапите и ноктите на побеснялата руска мечка? Ето сега, по този пункт, ми се ще да повярвам, че ще събереш сили и като българин, като български политик, който е успял да увлече след себе си голяма част от българския народ, в името на националния интерес на България да се държиш достойно, щото ако не го сториш, ще дойде момент, в който ще бъдеш прикован на гредата на позора – дето неминуемо ще бъдат приковани всички предатели на българската национална кауза. А каква е националната ни кауза ще разбереш като погледнеш какво е правил, да речем, един Стамболов. Запазил е България като я е откъснал от лапите на руската мечка и я е тикнал да върви по пътищата на Европа. Е, вярно, беше съсечен с ятаган, държан от ръка, вдъхновена с руски пари, това се знае. Ще кажеш: що ме тикаш сега и мен да постигне същата съдба като Стамболовата? Е, ако си страхливец, опозори се колкото си искаш, но ако искаш да останеш в историята, ако се наложи и живота си ще требва да пожертваш – заради България. Избирай сам. То и предател да си и да останеш в историята като мерзавец пак не е кой знае каква хубава участ. Щото предателите са като курвите, почнеш ли да се държиш като курва, знаеш какви унижения са отредени за курвите, няма да ти обяснявам тия работи сега щото ще отблъснем детската аудитория. Дошъл е момента да избираш: или ще бъдеш една политическа подлога – или ще се държиш като мъж! Трета възможност няма. Сам решавай.

Това е в общи линии дето исках да ти кажа. Виждаш, не ти се мазня като Сугарев или като Георги Марков, „старите седесари“, дето не се посвениха да се държат така курвински оня ден, на откриването на кампанията на ГЕРБ за европейските избори. Казвам ти честно как аз виждам нещата и си позволих да ти кажа онова, което явно никой не ти го е казвал в очите. Даже „смелчагата“ бай ти Вучков не му стиска да ти каже тия работи, он, дето е провъзгласен за „народен трибун“ от тъй щедрите към него (в парично отношение) курвински медии пак нема да посмее да ти каже тия приказки. Е, и за медиите требваше да поговорим, но да не отегчаваме публиката. Стана дълго туй писмо. Аз ще помисля и ако се сетя нещо най-важно, ще го добавя тия дни и ще ти пратя писмото до ден-два, не повече. Ако някой от читателите на моя блог предложи нещо, което да включим, ще го включим - стига да е важно и съществено.

Ето, оказва се, дойде моментът ти и ГЕРБ да докажете: дали наистина сте за европейско развитие на България или сте едно менте, което лъже че е за европейско бъдеще, а всъщност е за евроазиатско бъдеще на България в прегръдките на тъй любвеобилния напоследък таваришч-император Путин. Иво Инджев даже нарече ГЕРБ „граждани за евроазиатско бъдеще на България“, ето, сега ти поставям тест и лакмус да разбера истина ли е това, което и той, и аз мислим - или не е истина. Повече не можеш да шикалкавиш: щом си лъгал толкова много хора, че си за европейско развитие на България, имай добрината да спазваш обещанията си. Дори и с риск да ти се наложи да разлютиш кремълските ти началства. Избирай: на България ли ще служиш или на Русия, този е изборът днес не само пред теб, а пред всеки български – да, повтарям, български! – политик. За откровени руски мекерета като таваришч Сидеровский не си струва и да се говори. И комунистите от БСП са главно доказани национални предатели, чието сърце бие в ритъм със залповете на Аврора. Е, ако там има проевропейци, пажалуйста, нека да се покажат. Но те са неспасяеми лъжци, тъй че трудно на такива може да се верва. Нима на Гоце може да се верва че е проевропейски политик? Може да се верва, ама дръжки. Прочее, вий двамата с Гоце защо толкова се обичате, да не сте нещо като бойни другари по линия на ДС? А кажи нещичко и по този въпрос, той отдавна ме интересува, за малко да забравя да ти го задам.

В основни линии това е, което исках да ти кажа. Популизмът ще ви изяде главата: мазните се на незнаещото какво иска мнозинство, лъжете го, гъделичкате ней-долните му страсти, баламосвате го като му говорите това, което то чака да чуе, вместо, както подобава за автентичния политик и държавник, да имате достойнството да му казвате цялата гола истина за ситуацията, в която се намираме – и да заработите за издигане на неговото съзнание за дълг, за отговорност, за свобода. Както сте я подкарали ще доведете нещата дотам в един момент побеснелият народ да ви изгони с тояги от Парламента – и тогава никакви огради и полицейски щитове няма да ви спасят от народния гняв. Тия неща всеки, дето се е захванал с политика, трябва да ги знае: народното търпение даже и на народи като нашия, прочути с търпеливостта си, не е и не може да бъде безкрайно, на народа един ден ще му писне. И тогава – тежко ви. Не чувствате ли, че вече прекалихте с гаврите? А малко поне се вразумете де. Народът и курва да беше, пак щеше да му писне, ама на вас май и не ви пука изобщо за него. Пък и службата на разни господари, дето ви дърпат конците, също ще ви изяде главата. Слуги като вас не могат да бъдат водачи. Слугинският манталитет прозира във всяко едно ваше действие.

Свестен, истински, автентичен е политикът и държавникът, който служи само на доброто, на истината, на свободата и на разума – ей-такива, духовни неща са неговият единствен господар. Щото на народа, повтарям, не може да се угоди – но народът ще бъде благодарен само на ония политици, управници и държавници, които са били честни с него – и за работили добросъвестно за интереса му. Тия, дето само се пъчат по парадите или когато режат ленти (а ти много обичаше тая пуста работа, май само това, рязането на ленти, успя да научиш от Тодор Живков!), са кухари, са плондири, са въздух под налягане, са всичко друго, но не и личности, достойни да олицетворяват единството и волята на един народ, сиреч, дълбокия интерес на народното цяло. Работата за общото благо е сърцевина на автентичната политика, работа тежка, изнурителна, непрестанна. Така за народното благо е работил Левски. Така за него е работил Стамболов. Те ще останат завинаги в историята. Те трябва да бъдат пример за ония, които дръзнат да се наричат български политици и държавници. От тях се учете. А не от простаци, шарлатани и лицемери като Тодор Живков.

Тия приказки засега искам поне да ти кажа. Ако щеш, сърди ми се, ако щеш, мрази ме. Така аз виждам нещата, така ги споделям, надеждата ми е да помогна с нещо – поне с каквото мога. Ако нещичко зацепиш, добре, ако не, карай я както си я подкарал. Пък после ще си приказваме когато свършиш където не трябва. И както не трябва. Виждаш как свършват разните му там самозванци, вманиачени до крайност. Видя къде свърши Кадафи и други такива като него. Прошка никога няма, за всичко в този живот се плаща. Безплатни обеди нема. Виждате накъде я е подкарал Путин. Требе много да се мисли. И също така ония най-истински неща – ценности, морал, истина и пр. – не бива да се смятат по байганювски маниер за бошлаф-работа. Стига с това байганювчене в политиката бе, спрете се поне малко! Аман от тая лакомия! Тия представи за политиката като перчене по парадите и непрекъснат келепир са отдавна остарели. Политиката е тежко и отговорно служене, изтощителна работа за общото, за народното благо. Който не разбира това, да се маха докато е време. Повече няма да търпим разните му там самозабравили се политически пачаври, циркаджии и наглеци да насилват както си щат народното тяло – и да се гаврят до безкрай с народната душа; тая няма да я бъде повече! Или се вслушвайте в глухия, идещ от дълбините призив на историята – или си обирайте крушите. Хора без съзнание за мисия не бива да се врат там, дето не им е мястото. То тия работи не стават с нахалство. Друго се иска, а какво точно се опитах да кажа и покажа донякъде.

Хайде да спра дотук. Всичко добро ти желая, това беше, дано прочетеш туй писмо и дано нещичко успееш да осъзнаеш. То е за твое добро. Доведохте работите до пълен крах и тепърва душа да ви е яка как ще изваждате народната каруца от блатото, гдето я натикахте. Няма да стане тая, дето са я намислили ваште государи. Те живеят в други, отдавна отминали времена, живеят с мъртви, негодни, нежизнеспособни представи. Които водят само до гибел. Тъй че откъсвайте от зависимост от тях, щото ако не го направите, много ще съжалявате. Те и вас ще завлекат в небитието. А народите са доказали, че въпреки бесовщината на самозабравили се водачи пак умеят да възкръсват…

С най-добро чувство: (подпис)
(А.Грънчаров)
12 май 2014 г.
Пловдив

ЗАБЕЛЕЖКА: Който иска да подкрепи мислите в горното писмо, който иска да се присъедини към настояванията към Б.Борисов, нека да се подпише отдолу, нека да постави името си в коментарите. Така писмото може да има известен ефект, знам ли. Аз бях длъжен да кажа открито какво мисля, пък доколко и какъв ефект ще имат думите ми е отделна работа. Да се казва истината все има значение. Да не се лъже повече е наш най-първи дълг. И всичко това все някой трябваше да го каже. Поех този риск съвсем съзнателно. Като философ такова ми е призванието, такава ми е работата. Старая се да си гледам работата добросъвестно.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ