Истината ни прави свободни

събота, 24 май 2014 г.

Отворено "празнично" писмо на гражданина Трахов до дълбоко неуважаемата г-жа директор на ПГЕЕ-Пловдив



До: Директора на ПГЕЕ - Пловдив г-жа Стоянка Анастасова

Отворено "празнично" писмо

От: Владимир Петков-Трашов 9005 Варна к-с Чайка, бл. ..., А/.../...

Г-жо Стоянка Анастасова,

В първото си обръщение към Вас предвидих, че губите делото заведено от учителя-философ Ангел Грънчаров срещу Вашата нарочно-неоснователно наказваща го, тормозеща и злонавреждаща му заповед, призната от първите две съдебни инстанции за незаконосъобразна и затова отменена. Без никакви шансове да се реализира е надеждата Ви - третата инстанция да се произнесе в тъй силно желания от Вас обратен на техния смисъл.

Г-жо Анастасова, със сигурност не знаете, а едва ли и искате да знаете, че първата заповед за моето уволняване от ТУ - Варна бе, според чл. 328, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда - т.е. същото основание за уволняване - "некадърност в работата", каквото сте имали безразсъдството, огромната глупост, смехорията и тъгата да лепнете в своята заповед за уволняване на моя скъп приятел, учителя-философ, добрия писател, будителя, истинския и истинен реформатор на образователната ни система, новатора Ангел Иванов Грънчаров.

Вие, разбира се, че не сте лудата, госпожо Анастасова. Луд е този, който Ви е назначил и все още, въпреки достатъчно и дори категорично ясните индикации за Вашата некадърност да си вършите честно, почтено и квалифицирано директорската работа - Ви държи позорно, недопустимо и много силно зловредно - не само за общността в ПГЕЕ, а като отчайващо лош и недопустим пример - и за цялата учителско-ученическа и родителска образователна общност в страната ни.

Затова и защото смисълът и светаята светих от съществуването на директорския пост - в която и в каквато и да е образователна система и в което и да е училище, по скромното ми мнение е, да търси, да намира, да го стимулира и да го поддържа с всичките си сили - истинския учител.

А той е този, който знае, съвсем не, само и единствено уроците си по образователните изисквания на системата и как да озаптява дивата енергия на учениците в часовете си, а който има съзнанието и философията за своята светла и високо отговорна обществена мисия.

Ако и тя да не е добре оценена и заплатена от държавата и от обществото, което я съставлява.

И не само има този истински учител посочените съзнание и философия, но и ги репликира, с всичките си способности и сили той ги трансформира, внушава и ги претворява в съзнанието на учениците си. Често, и въпреки тяхната естествена и нормална вътрешна съпротива срещу това добро влияние.

За да стават и за да станат те по-добри от него. И далеч не само и единствено в неговата тясна професионална, но преди всичко и на първо място в нравствено хуманитарната му духовна дейност.

С още по-очевидна и пълна сила посоченото фундаментално отношение важи за учителите по дисциплините философия, етика и право, които формират, или по-точно, които би следвало да формират правилното мислене, съзнание и дух на учениците в тяхната неповторима, и божествено богата индивидуалност.

Колкото и претенциозно, или кухо и изпразнено от съдържание да звучи това твърдение, но в кухите и безсъдържателни директорски, или учителски главички, който не са съгласни с него.

Нямам никакви съмнения, че Вашата е точно такава, дълбоко неуважаема г-жо Директор на ПГЕЕ - Пловдив.

Твърдото и безсъмненото доказателство за което ми истинно твърдение е Вашата уволнителна истинския учител-философ в ПГЕЕ - Пловдив, крайно неоснователна, смехотворна, безкрайно глупава, недопустимо морално и професионално сляпа, жестока, безчовечна, отмъстителна, дискриминационна, но тя е и престъпна - убеден съм в това и по Наказателния кодекс на Република България - Вашата г-жо и без извинение, защото е и възмутително подло скалъпена: "заповед".

Далеч не само и единствено нарушаваща Кодекса на труда и Закона за защита срещу дискриминацията със своята очевидна за прависта пълна, абсолютна и категорична липса на съдържателна мотивираност по приложения член от КТ и още по неоснователните: очевидната й отмъстителност и въпиюща неравноправност.

Вашата заповед би следвало и ще бъде по дълбокото ми убеждение, след прочитането и запознаването на съдията с Вашите смехотворни и за Вас самата доказателства - незабавно, безсъмнено и категорично отменена, дори само на основанието, че сте ги трупали в чекмеджето си, без да ги показвате на Ангел Грънчаров.

Затова и защото на Вас самата е била категорично ясна тяхната професионалн, правна и морална несъстоятелност. Защото в противния случай е следвало да му ги връчите по законния правов ред, при което щяха в неговия стил да бъдат копирани в блога му и за да бъдат преценявани законно не, само от него, но свободно и от неговите читатели.

Нямам спомен, обаче, от такава публикация, категорично означаващо за мен, че не сте го запознавали с тях.

И позволете да не ви питам за Вашите обяснения - защо не сте му давали копия от тях. Те биха "трогнали" със своята смехотворна несъстоялност и правна недействителност единствено и само корумпиран съдия, но не и професионалиста с неподкупна съвест. Отново, според дълбокото ми убеждение.

А оттук-нататък неуважаема, подло-отмъстителна госпожо, Вие нямате и не бихте могли да имате никакъв отговор на следващите въпроси, които съдията, а и всички честни и почтени хора Ви задаваме:

Как така е бил кадърен учителят Ангел Грънчаров досега в стажа си на учител и как така изведнъж му пропадна и къде изчезна кадърността му на същия този учител, че тръгнахте да го гоните и да го уволнявате от училището?

Как така по думите Ви той, хем "Не преподава философия", хем пък по-надолу в заповедта си го обвинявате, че я преподава по своя си начини по своите си правила?

Да не би да бъркате обективното му качество "кадърност" с необективното си качество "не харесване" бе, госпожо Директор - да Ви попитам - Право куме у очи? Виреещо и тлеещо във Вашата глава и в главичките на някоите ученици на Грънчаров, които са Ви близки, ама доста близки не само по политическите си и на родителите им възгледи до Вашите и нищичко лошо, но уви и по глупост, по безумие, по нетърпимост и по нетолерантност към другия, към различния по професионални, по политически, или по каквито и да са те други възгледи от вашите, които този друг има законното право да си ги притежава, без Вие и подобните Ви близки и приближени ученици и техните родители да имате право да го гоните, да го преследвате, да го обструктирате и да го наказвате подло, жестоко и неоснователно
заради тези му различни от вашите - негови възгледи.

Точно и което е не само много, ама толкова много лошо, че не само е недопустимо, според Закона за защита срещу дискриминацията - за проявяване, но е препоръчително и да не си го, и помисляме джанъм.

Макар и леко ли пресилено последното от морала, от религията и от човещината, но много разбираемо - защо.

Не сте го следили, преследвали и тормозили Ангела Грънчарова. Това ли ми отговаряте и казвате пред съда, госпожо Директор?

Ами хайде извадете от Вашите чекмеджета констативните си протоколи от влизанията си в часовете и на останалите учители в ПГЕЕ - Пловдив през периода, когато пристрастено сте следили, преследвали и тормозили само старшия учител Грънчаров, не някаквия младши, нали схващате за какви Ваши безумие и смехория става дума тук - за да докажете по този начин безпристрастността си и равнопоставеността в отношението си към него?!

Дали ще можете да ги изфабрикувате и да ги сколасате до съдебното заседание и да убедите някои от подлизурките учители да свидетелстват в съда че сте влизали и в техните часове да ги проверявате - дали са кадърни да преподават дисциплините си, май няма да Ви стигнат, нито наглостта, нито и глупостта да го сторите такова скалъпване, пък знам ли точно и докъде може да стигнете по пътя на административно-главоломното си "развитие" и "растене" - хайде, опитайте.

Иначе, позволете да Ви осведомя: губите делото, госпожо!

И аз, като Ангел Грънчаров считам, че си струва, въпреки ужасяващото доказателство за деградацията Ви с тази Ваша заповед за неговото уволнение "по некадърност" - позорна и позоряща не само Вас, г-жо Стоянка Анастасова, но и цялата нещастно съществуваща администрация, която е застанала настръхнало-заплашително, но очевидно неоснователно зад Вас, но и точно поради въпросната Ви деградация:

Да ви бъде указвано, посочвано, твърдо убедено и ясно доказвано, че сте в дълбока грешка, да я афиширате, да я проявявате, да я веете и развявате в публичното ни пространство.

Не, нямате право да ни го стъжнявате и да ни го обезверявате по този неправилен начин. Ето защо Ви призовавам:

Събудете се, госпожо, огледайте се и се оправете! Че много, ама много грозна ми се виждате, барабар с всичката
ученическо-родителска пасмина, с която сте се сдушили и на която сте неоснователно, безобразно и недопустимо угаждали, пригласяли и примлясквали в неоснователните ви, в смехотворните ви и в наглите ви "претенции", неоснователно кристализирали във Вашата незаконна, неморална и престъпна уволнителна заповед.

На учителя-философ Ангел Грънчаров и подобните му светли, истински и истинни учители и дейци в образованието, просветата и културата ни:

Дълбок поклон! Г-жо Мария Василева. Бъдете живи, здрави и... все такива.

2014.05.14 г. Владимир Петков-Трашов, 08:29 ч.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ