Истината ни прави свободни

вторник, 6 май 2014 г.

Мое писмо до ръководителя на Пловдивската обществена телевизия Евгений Тодоров


Здравей, уважаеми г-н Тодоров,

Отдавна си мисля да ти пиша по повод на една идея, която досадно ми се върти в главата от доста време, а сега, предвид това, че сме вече май, "месец на културата", взе да се появява там все по-често. Понеже сам виждаш, че работите в Отечеството ни стават все по-объркани - а това се дължи вероятно на това, че все по-объркани са явно главите на мнозинството от хората! - то ми се струва, че не е зле да има една поредица от разговори тъкмо по ония въпроси, които са най-трудни, ала за сметка на това са и най-важни, сиреч по "проклетите въпроси", които всички отбягват - понеже се иска много мислене, а пък нас доста ни мързи да мислим; а пък някои си мислят, че няма нужда да се мисли, щото те всичко си знаели: и тия хора изобщо не са малко, нищо чудно да са мнозинство.

Имам предвид въпроси областта на културата, примерно културата на общуването (как разговаряме и защо не обичаме да слушаме какво ни казва другия човек, защо не се разбираме, защо не искаме да търсим разбиране и пр.), културата на демокрацията (демократична култура), защо е станало така, че у нас повечето хора вече мразят свободата, "разочаровани" са дотам от нея, че вече не я щат, за патриотизма не е зле да се говори и обсъжда, за образованието, именно защо съществуващата образователна система всекидневно нанася толкова много поражения върху съзнанията на младите и възможно ли е това нещо да се промени, как да се промени и пр. Ето, иде 24 май, нищо не пречи да се направят дискусионни предавания по всичките тия и подобни въпроси, пък и по много други, примерно свързани с ширещата се психология у нас, също за състоянието на нравите в обществото ни, ето сам виждаш какви ексцесии се случват, баща убива детето си, дете (юноша) убива, съсича с брадва друго дете (и майка му, която била... любовница на убиеца!), двама младежи на 18-19 години се скарали кой да премине пръв по тясната пътека в парка, сбили се, единият извадил ножче и убил другия, та да не му пречи да си мине спокойно по пътеката, и прочие, да, също така възрастна жена, съседка убива дете-първокласничка, щото намразила детето, а го намразила, щото то било обидило нейни роднини (!) и тя сметнала за нужно да го удуши с найлонов плик на главата (!), тия неща свидетелстват, че работите в областта на морала са плачевни у нас, защо сме стигнали до всичко това, ето за тия неща предлагам да поговорим пред зрителите, ако сметнеш, че си заслужава и че е интересно от гледната точка на медия като телевизията.

Представям си такива предавания ето как, примерно поне трима събеседника (е, и двама може) да разговарят, да се включват и зрители, такива дискусии ти умееш да ги водиш, мисля, че е добре да бъдат проведени и такива предавания по важни човешки ("философски") въпроси, в които с удоволствие бих участвал. Дано това не звучи прекалено нахално, че се самопредлагам, но го правя с добро чувство, с оглед да спомогна с каквото поне мога. Също така, ако такива предавания изискват ресурс или средства, то мога да предложа и нещо друго, примерно малка рубрика "ГЛАСЪТ НА БЛОГЪРИТЕ", или "ТВ ХАЙД ПАРК" или някакво по-сполучливо заглавие може да се измисли, за 5-10 минути да се дава думата на разни хора (не непременно блогъри), в които да се изкажат по важна, вълнуваща ги тема, аз лично съм готов да се изказвам по такива въпроси веднъж-два пъти седмично, ей-така, като най-свободно сътрудничество, с оглед да стигнем до повече хора, да бъдем чути от повече хора. И в дискусии от повече хора съм съгласен да участвам, ето, предвид наближаването на 24 май какво пречи неколцина учители от пловдивски училища да бъдат повикани и да поговорят по най-горещите проблеми на училището и на образованието. Аз напоследък много четох по тия въпроси и имам какво да кажа, щото и у нас все повече хора осъзнават нуждата от коренна промяна в образованието по посока на неговата решителна либерализация - този е пътят.

Аз иначе в блога си всеки ден се изказвам по какви ли не въпроси, но именно ми се ще да предложа сътрудничество (напълно безкористно, безвъзмездно, не ща като звездата бай Вучков пари за участието си) с оглед да бъдем чути от повече хора. Щото имам чувството, че в повечето медии се бяга от най-важните въпроси и се плямпа по дребновати "теми на деня" без стремеж към вникване. Ти си ми казал когато имам някаква идея да се обаждам, ето, обаждам ти се, ако има нужда от мен в тази посока, заявявам, че съм на разположение. Впрочем, имам две-три книги от последните две години, тъкмо да ти ги подаря, заедно с книжки на сп. ИДЕИ (още издържаме с издаването му, вече 6-та година издържаме, без никаква подкрепа отникъде, но сме издръжливи, ето, наскоро се появи нова книжка). Но понеже съм скромен човек, не ща да нахалствам като идвам там, в телевизията, на главата ти, и затова ти пиша това писмо.

Това е. Желая ти здраве и добро!

С поздрав: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ