Истината ни прави свободни

вторник, 22 юли 2014 г.

Когато българин печели и просперира нейде по света, това означава, че в негово лице печели и просперира и България!



Започвам работа в едно най-напреднало и при това световно "училище" и дори "университет" - а всъщност много повече и от училище, и от университет! - а именно започвам да създавам цяла една поредица от курсове за онлайн-обучение, които ще поместя във въпросния сайт udemy.com. Обичам да експериментирам, да пробвам нови и нови форми за преподаване, общуване и пр., ето, по съвет на мой приятел, живеещ в Лондон, който ме насърчи, аз си направих регистрация в този сайт, преодолях първите трудности (примерно по записването на лекциите с качествена видеокамера, качването им в сайта и пр.), работите потръгнаха и ето, тия дни вече започвам усилена работа по записването на лекциите.

Първата тема, която ще разработя под формата на лекционен курс, разбира се, е темата Как да стана пълноценна личност?, в която ще развия своите идеи, разработвани от години в поредицата ми ЖИЗНЕНИ СТРАТЕГИИ (по която доста неща вече съм написал, също така съм водил лекции и на мои ученици). Когато поредицата бъде завършена според правилата на този сайт, тя вече ще бъде достъпна за включване или записване за слушателите, но има една подробност: за да изслуша този курс човек трябва да плати съответната такса. Да, безплатно ще могат да се гледат само едно-две рекламни клипчета, всичко останало, за го видиш, ще трябва да си платиш.

Понеже сме бъгари, възниква логичният въпрос: а колко е таксата? И също: колко може да спечели преподавателя? Моят приятел от Лондон, който ме информира за това нещо, ме проагитира като ми каза следното:

Лично познавам един човек тук, който не просто се прехранва, като прави такива курсове, но и осигурява и издържа благодарение на тях и семейството си. Печели доста добре. Ти си поне 10 пъти по-умен от него - продължи на ме "навива" приятеля ми, с когото се познаваме от много години - тъй че непременно трябва да се пробваш и ако си настойчив, ще постигнеш много.

А ето какво пише на самия сайт, което хвърля светлина в интересуващото ни отношение:

Колко ще можете за заработите? Повече, отколкото можете да си представите! Средно преподавателят в Udemy изкарва 7 000 $ на месец. 96% от преподавателите продават своите курсове. Ние от сайта помагаме на преподавателите, обслужваме ги. Вие създавате съдържанието, от нас е поддръжката. Точка. При продаването на Вашия курс на студента в Ваша помощ Вие ще получите 100% от дохода. Ако Udemy довежда студенти във Вашия курс, Вие ще получите 50% всяка продажба.

Ще правя лекциите си (засега) на български език, сиреч, за българите, пръснати в целия свят, в това число и тукашните. Скоро обаче предвиждам да започна да правя свои курсове на руски език - и така да сбъдна една своя отдавнашна идея щото нали знаете как е, то още в Библията е казано: "Не можеш да бъдеш пророк в собственото си отечество...", така е било, така е и сега, особено в страни като нашата. Затуй човек може да постигне много ако се пробва в една друга страна, в една друга култура. Това особено добре го знаят хората, които навремето избягаха от страната - и повечето постигнаха много.

То затова и сега още толкова много хора бягат навън. Така е. У нас условията са крайно унизителни, особено и най-вече за по-способните хора. У нас тук просперират само мерзавците - и нахалниците; за жалост, така е. Те и властват, и управляват, всичко е под техен контрол. Кога това нещо ще се промени аз не мога да кажа. Но добро не ни чака докато продължава да е така - това с положителност мога да ви кажа. Е, и аз по този начин, тъй да се рече, вече емигрирам: преселвам се в "световното село" и ще работя там. Ще опитам да си вадя хляба там. Длъжен съм да опитам.

Аз знам също така и нещо друго: никой не може да спре порива към успеха на талантливия, на кадърния човек; защото това са Божии работи и тук няма земна сила или власт, с която да може да се осуети, да възпре онова, което Бог е решил; напразни са всички усилия на мерзавците да прекършат крилата му, да спрат полета му! Те могат само да забавят просперитета му, заслужения му успех. Понякога това обаче е фатално. Затова аз винаги съм съветвал моите ученици, пък и собствения си син: бягайте навън, ходете в страни, които са устроени така, че да насърчават кадърните хора, работете и живейте в страни, които не са само за калпазаните и за негодниците! Спасявайте се овреме! Най-много ще помогнат на България ония българи, които не са се оставили да вегетират получовешки тук, в родните ни унизителни условия, а са направили нужното да отидат да работят и да се развиват в някоя нормална страна. Те, ако са кадърни и работливи, ще спечелят много; когато един българин печели и просперира нейде по света, това означава, че в негово лице печели и просперира и България.

Такива успели българи най-много допринасят за страната ни, а не жалките мърморковци тука, дето все чакат някой, видите ли, да се смили и да вземе да ги оправи! Колкото повече успели българи има по-света, толкова по-успяла в крайна сметка ще е и България. Щото България в днешните условия се състои от българите, които са пръснати по целия свят. Понятието "граница" в съвременния свят няма никакъв особен смисъл. Светът е едно цяло, а България, дори и да не съзнава и да не иска това, е част от света. Но това е друга тема, аз малко се отклоних, както и да е. А сега ви желая хубав ден и успешна седмица!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ